RT kaže da je odluka britanskog regulatora „apsurdna“

RT kaže da je odluka britanskog regulatora „apsurdna“

RT je rekao da je odluka britanskog regulatora za medije Ofcoma da proglasi rusku medijsku kuću krivim za kršenje pravila emitovanja nekoliko meseci nakon oduzimanja dozvole „apsurdnost“. U saopštenju od ponedeljka, RT je takođe postavio pitanje kako britanske vlasti planiraju da dalje kazne već sankcionisanu kompaniju.

Ofcom je 18. jula objavio presudu u kojoj se kaže da više od dvadesetak programa RT koji su emitovani u Velikoj Britaniji između 27. februara i 2. marta – nekoliko dana nakon pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini – predstavljaju „ozbiljna i ponovljena kršenja“ pravila nepristrasnosti njenog kodeksa za emitovanje.

Tokom pitanja „velike političke kontroverze“, poput sukoba u Ukrajini, svi korisnici licenci Ofcom-a moraju se pridržavati posebnih zahteva nepristrasnosti koji ih pozivaju da pruže „potrebnu težinu širokom spektru značajnih stavova“, objasnio je regulator.

Zbog kršenja tih pravila od strane RT-a, Ofcom „smerava da ih razmotri za izricanje zakonske sankcije“, dodaje se.

U odgovoru na presudu, pres-služba RT-a je istakla da „logika ovih odluka odražava onu koja vodi njihovom donošenju mnogo meseci nakon što je Ofcom oduzeo licencu RT-u: to je suđenje nakon osude i RT je kriv da je Rus i da se usuđuje da izneti tačku gledišta i pokazati činjenice neprihvatljive za britanski politički i medijski establišment.

Što se tiče mogućih sankcija o kojima razmišlja britanski regulator, RT je rekao da je „veoma znatiželjan koliko će Ofcom biti kreativan sa ovim potencijalnim sankcijama: učiniti da RT emituje svoju odluku na kanalu koji više ne emituje u Velikoj Britaniji ili Evropi? Novčano kažnjenu kompaniju od koje im je zabranjeno da primaju novac prema zakonu UK po kojem posluju? Možda čak i da nam oduzmemo dozvolu za emitovanje? Hajde da izvadimo kokice.“

Ofcom je 18. marta povukao dozvolu RT-a za emitovanje u Velikoj Britaniji, pravdajući taj potez, između ostalog, tvrdnjom da ne može da vidi da medijska kuća objektivno pokriva događaje u Ukrajini jer ga finansira ruska vlada.

Tada je nadzorni organ priznao da je oslobodio RT od pogrešnih radnji u nekim od svojih prethodnih istraga o navodnim kršenjima i da od tih slučajeva, od kojih se poslednji dogodio 2018., „nismo imali razloga da istražimo bilo koji od njegovih programa, i nisu utvrdili da je to kršenje Kodeksa.”

Bez obzira na to, Ofcom je odlučio da istorija poštovanja obaveza RT-a „pokazuje da ima posebnih poteškoća u poštovanju pravila o nepristrasnosti Kodeksa kada se ona odnose na pitanja ruske spoljne politike“.

EU je takođe zabranila emitovanje RT-a u martu, optužujući ga za „dezinformacije i manipulaciju informacijama“. List je osudio odluke Londona i Brisela, nazivajući ih nepravednim i politički motivisanim.