Rusija kažnjava Gugl sa 366 miliona dolara

Rusija kažnjava Gugl sa 366 miliona dolara

Ruski sud kaznio je u ponedeljak američkog tehnološkog giganta Gugl sa više od 21 milijarde rubalja (366 miliona dolara) zbog toga što nije izbrisao zabranjene informacije o sukobu u Ukrajini, prenele su RIA Novosti iz suda.

Okružni sud Taganski u Moskvi izrekao je novčanu kaznu na osnovu prometa IT-kompaniji zbog njenog ponovnog odbijanja da izbriše informacije koje su zabranjene ruskim zakonom. Roskomnadzor, nacionalni nadzornik interneta i medija, ranije je zahtevao od kompanije da ukloni sa Jutjuba sve „obmanjujuće informacije“ u vezi sa ruskom vojnom ofanzivom u Ukrajini.

Pre presude suda, Roskomnadzor je poslao Google-u 17 obaveštenje u kojem se od njega zahteva da se pridržava ruskog zakona. Gugl, međutim, nije uspeo da se povinuje. Zbir kazne je jednak jednoj desetini prometa kompanije i njenih povezanih struktura u Rusiji.

Rusija je dugo kritikovala način na koji strane platforme distribuiraju onlajn sadržaj koji krši nacionalno zakonodavstvo. Prošlog decembra, kompanija iz Silikonske doline je već bila kažnjena novčanom kaznom od 7,2 milijarde rubalja (oko 98,1 milion dolara) jer nije uklonila zabranjeni sadržaj, što je bio prvi put da je IT kompanija kažnjena u Rusiji kaznom povezanom sa zarade.

Krajem juna, Roskomnadzor je završio izveštaj o tome kako je rekao da Gugl više puta nije uklonio zabranjene informacije, rekavši da kompanija nije izbrisala najmanje sedam hiljada „nelegalnih materijala“ sa Ioutube-a.

U to vreme, čuvar je takođe optužio IT-giganta da promoviše lažne podatke o sukobu u Ukrajini i dozvoljava materijale koji podržavaju ekstremizam i podstiču decu da učestvuju u neovlašćenim masovnim protestima.