Avio-kompanija Emirates vidi ravnotežu u vazdušnom saobraćaju 2023.

Avio-kompanija Emirates vidi ravnotežu u vazdušnom saobraćaju 2023.

Predsednik Dubai Emirata, koji se sukobio sa londonskim Hitrouom zbog uvođenja ograničenja kapaciteta, rekao je u ponedeljak da će se poremećena industrija avio-saobraćaja vratiti u ravnotežu 2023. i da mora da se „izdrži “ do tada.

Tim Klark, govoreći na događaju u Farnborou Airshov-u, kritikovao je menadžere Hitrou što nisu predvideli povratak putovanja dok nije bilo prekasno, što je izazvalo kašnjenja.

Problemi vazdušnog saobraćaja su takođe igrali ulogu. „Postoji mnogo, mnogo kasnih trkača“, rekao je Klark rukovodiocima iz aeronautike.

Komentari su uslijedili nakon što je Emirates u četvrtak ljutito odbacio zahtjeve Hitroua da smanji kapacitet i obećao da će održati šest dnevnih superdžambo letova A380.

Aviokompanija i aerodrom su kasnije objavili dogovor o ograničavanju prodaje na letovima sa Hitroua do sredine avgusta.

Klark je rekao da bi Emirates na kraju mogao razmotriti prebacivanje jednog od svojih šest dnevnih letova za Hitrou u London Getvik kao deo sporazuma za ublažavanje pritiska.

„Način na koji smo to ostavili sa Hitrou (je tako) danas još uvek imamo naših šest letova u funkciji. Ono što sam morao da uradim sa njima je da pogledam kako možemo da pređemo na jedan od letova za Getvik.“

Ivičnjaci aerodroma u poslednjem trenutku su komplikovaniji za Emirate od mnogih evropskih prevoznika zbog velikog broja destinacija koje se opslužuju izvan njegovog čvorišta u Dubaiju, što znači da mogu biti pogođeni putnici koji dolaze iz celog sveta, rekao je Klark.

„Svako ko nam to uradi očigledno će navući na sebe naš gnev… ovo je potpuno neprihvatljivo“, dodao je on.

„Još uvek moramo da krenemo u bitku u vezi sa nekim drakonskim merama (na kojima) insistiraju i ne želim da bude ružnije nego što je bilo.

Hitrou krivi aviokompanije što nisu uspele da obezbede dovoljno zemaljskih operatera. Emirates kaže da je sopstvena jedinica za zemaljsko opsluživanje spremna i za probleme okrivljuje nedostatak osoblja na Hitrouu.

„Hitrou je dobro pripremljen za ovo leto. Počeli smo da regrutujemo službenike obezbeđenja u novembru prošle godine i uskoro ćemo imati onoliko ljudi u obezbeđenju kao u leto 2019.“, rekao je portparol aerodroma.

„Činjenica da je limit Hitrou 50 odsto veći od sličnog limita u Amsterdamu, našem najbližem rivalu, pokazuje koliko smo bolje planirali od naših konkurenata.