Ruski Gazprom proglasio višu silu u nekim isporukama gasa Evropi

Ruski Gazprom proglasio višu silu u nekim isporukama gasa Evropi

Ruski Gazprom proglasio je višu silu u isporuci gasa u Evropu najmanje jednog velikog kupca, navodi se u pismu Gasproma od 14. jula, a koje je Rojters video u ponedeljak.

U pismu se navodi da Gasprom, koji ima monopol na izvoz ruskog gasa gasovodom, ne može da ispuni svoje obaveze snabdevanja zbog „vanrednih“ okolnosti koje su van njegove kontrole.

Rečeno je da je mera više sile, klauzula na koju se poziva kada je preduzeće pogođeno nečim što je van njegove kontrole, na snazi od isporuka počevši od 14. juna.

Trgovački izvor je rekao da se pismo odnosilo na snabdevanje gasovodom Severni tok 1, glavni put snabdevanja Nemačkom i šire.

Gasprom nije imao trenutni komentar.

Ova mera će verovatno eskalirati tenzije između Rusije i Zapada zbog ruske invazije na Ukrajinu, akciju koju Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“.

Evropska unija, koja je uvela sankcije Moskvi, ima za cilj da prestane da koristi ruska fosilna goriva do 2027. godine, ali želi da se snabdevanje nastavi za sada jer se udaljava od ruskih.

Isporuke ruskog gasa su smanjene preko glavnih ruta, uključujući preko Ukrajine i Belorusije i kroz Severni tok 1 ispod Baltičkog mora.

„Severni tok 1“ je trenutno u fazi održavanja.