Rusija: Ukrajinska „legija stranaca“ pogođena projektilima

Rusija: Ukrajinska „legija stranaca“ pogođena projektilima

Objekat koji koristi ukrajinska „legija stranaca“ u Donbasu bio je meta ruskog raketnog udara u kojem je poginulo do 250 plaćenika i uništeno više vojnih vozila, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo odbrane Moskve.

„Privremeni punkt razmeštanja plaćenika takozvane ukrajinske „legije stranaca“ pogođen je visokopreciznim vazdušnim raketama u naselju Konstantinovka u Donjeckoj Narodnoj Republici“, saopštilo je ministarstvo.

„Izvedeno je do 250 stranih militanata, sedam oklopnih vozila, kao i 12 vozila specijalne namene“, dodaje se.

Kijevska strana vojna jedinica formirana je krajem februara na zahtev predsednika Vladimira Zelenskog i zvanično je poznata kao Međunarodna legija teritorijalne odbrane Ukrajine.

Ruska vojska je saopštila da je izvela još jedan visokoprecizan udar na tačku privremenog razmeštaja bataljona 118. brigade ukrajinskih snaga Teritorijalne odbrane u Čerkaskoj oblasti u centralnoj Ukrajini. U napadu je poginulo do 60 nacionalista i uništena su dva višecevna raketna sistema, zajedno sa četiri artiljerijska oruđa.

Portparol ruske vojske general-major Igor Konašenkov rekao je prošlog meseca da je najbolja stvar koju strani plaćenici mogu da očekuju jeste „dugotrajni zatvor“. On je takođe tvrdio da pokušaji ukrajinskih zvaničnika da stranim borcima pruže pravnu zaštitu dodavanjem na spisak oružanih snaga ili im davanjem ukrajinskih pasoša neće ih spasiti od krivičnog gonjenja.

On je takođe otkrio da su stotine stranih plaćenika u Ukrajini ubijene ruskim dalekometnim preciznim oružjem „nedugo po dolasku na mesta gde su prolazili dopunsku obuku i gde su koordinirane taktičke jedinice. Međutim, većina njih je, prema rečima portparola, ubijena „zbog niskog nivoa obuke i nedostatka pravog borbenog iskustva“.

Podaci ruskog ministarstva odbrane pokazuju da je 6.956 stranih državljana iz 64 zemlje stiglo u Ukrajinu da bi postali prokijevski borci u periodu od 24. februara do 17. juna. Oko 1.956 njih je ubijeno, dok je 1.779 napustilo zemlju, saopštilo je ministarstvo.

Najnoviji udari usledili su nakon što je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u ponedeljak najavio da će ruska grupa „Istok“ u Donbasu učiniti ukrajinsko oružje dugog dometa svojom primarnom metom. Ministarstvo odbrane je tvrdilo da ih Kijev koristi za udare na stambena naselja u Donbasu i zapaljenje žitnih polja i skladišta žita.