FT: Nemačka industrija bi mogla da se zatvori bez ruskog gasa

FT: Nemačka industrija bi mogla da se zatvori bez ruskog gasa

Industrijske kompanije širom Nemačke suočavaju se sa realnom perspektivom da smanje operacije ili da se potpuno zatvore ako prestanu tokovi prirodnog gasa iz Rusije, izvestio je u ponedeljak Fajnenšel tajms.

Prema publikaciji, najveći njemački proizvođač čelika ThissenKrupp i najveća svjetska hemijska kompanija BASF upozorili su da bi bez dovoljnog snabdijevanja prirodnim gasom njihove fabrike mogle biti prisiljene da miruju ili se potpuno zatvore, pa čak i da pretrpe tehničku štetu.

„[Bez isporuka ruskog gasa] moramo odmah da zaustavimo [proizvodnju], sa 100 na nulu“, rekao je Petr Cingr, izvršni direktor SKV Stickstoffverke Piesteritz, najvećeg nemačkog proizvođača amonijaka i ključnog evropskog dobavljača đubriva.

Upozorenje dolazi usred neizvesnosti oko snabdevanja gasom iz Rusije, pošto je državni energetski gigant u zemlji Gasprom bio primoran da smanji svoje isporuke gasovodom Severni tok 1 prošlog meseca za 60 odsto zbog tehničkog problema koji proizilazi iz antiruskih sankcija. Gasovod je trenutno u potpunosti zatvoren zbog godišnjeg održavanja koje bi trebalo da bude završeno 21. jula. Međutim, mnogi u Nemačkoj i EU strahuju da Rusija neće ponovo uključiti tok kada se održavanje završi, iz političkih razloga.

Neke kompanije se nadaju da će preći na alternativna goriva, kao što su lož ulje ili ugalj, ako gas ne dolazi iz Rusije, kaže FT. Međutim, prema procenama hemijske industrije koje citira publikacija, samo 2-3% potrošnje gasa može da se nadoknadi na ovaj način.

Bez ruskog gasa, Nemačka će doživeti ozbiljan pad industrijske proizvodnje, što će izazvati „duboku recesiju“ sa skoro 6% izbrisanim BDP-a do kraja sledeće godine, rekli su analitičari švajcarske banke UBS za FT.

Nemačka vlada je prošlog meseca pokrenula drugu fazu svog nacionalnog plana za vanredne situacije, a sledeći korak je uvođenje racionalizacije gasa. Energetska kriza je takođe dovela do osmostrukog povećanja evropskih referentnih cena prirodnog gasa u poslednjih 18 meseci, što je dovelo do povećanja ukupnih troškova života u najvećoj evropskoj ekonomiji.