Čeptegei zadržao svetsku titulu na 10.000 i duplu distancu

Čeptegei zadržao svetsku titulu na 10.000 i duplu distancu

EUGENE – Svetski rekorder iz Ugande Džošua Čeptegei pokazao je da je naučio olimpijsku lekciju dok je održao taktički majstorski kurs za osvajanje drugog uzastopnog svetskog zlata na 10.000 metara u sjajnoj trci u nedelju.

Prošle godine u Tokiju Cheptegei je držao svoj prah suvim do zvona, da bi ga Selemon Barega izbacio. U nedelju je počeo da povećava klauzulu sa više od kilometra do kraja, bacajući krugove od 64 i 63 sekunde da rastegne grupu od osmoro dok su udarili u zvono.

Zatim je nastavio da vrši presing i iako je iza njega nastala luda borba zbog koje je zdrava publika urlala u znak zahvalnosti, bio je dovoljno jak da zadrži teren i vrati se kući za 27:27,43 minuta.

Kenijac Stenli Mburu, koji je teško pao u prvom krugu, dobro se oporavio i završio drugi za 27:27,90. Jacob Kiplimo, koji je bio treći u Tokiju, osvojio je još jednu bronzu za Ugandu za 27:27,97.

Grant Fisher koji je brzo završio je jednostavno ostao bez traga u svojoj želji da osvoji prvu medalju na takmičenju za Sjedinjene Države, završio je četvrti, a olimpijski šampion iz Etiopije Barega nije mogao da ponovi svoj vatromet u Tokiju jer je završio peti.

Čeptegej, koji je takođe osvojio srebro na takmičenju 2017. godine i koji je prošle godine osvojio olimpijsko zlato na 5.000 metara, sada će pokušati da ostvari neuhvatljiv duplikat kada ponovo pređe preko 5.000 kasnije tokom nedelje u Judžinu.