Kandidati za britanskog premijera će se sukobiti u drugoj TV debati

Kandidati za britanskog premijera će se sukobiti u drugoj TV debati

LONDON – Pet konzervativaca koji se još uvek bore za sledećeg premijera Velike Britanije sukobiće se u drugoj televizijskoj debati u nedelju kada treba da obnove neprijateljstva oko poreske politike i pitanja kao što su prava transrodnih osoba, prenosi Rojters.

Bez jasnog kandidata za naslednika Borisa Džonsona koji se povlači nakon niza skandala, bitka za sledećeg lidera ostaje nepredvidiva i sve oštrija, otkrivajući podele u vladajućoj Konzervativnoj stranci.

Bivši ministar finansija Riši Sunak pokazao se kao favorit među 358 konzervativnih poslanika, koji će ove sedmice održati dodatna glasanja kako bi sveli polje kandidata na posljednja dva.

Anketa JL Partners za Sandej Telegraf pokazala je da skoro polovina birača konzervativaca misli da bi on bio dobar premijer ispred svojih glavnih rivala, šefice diplomatije Liz Trus i mlađe ministarke Peni Mordaunt.

Međutim, Trus takođe ima široku podršku, uključujući i one najlojalnije Džonsonu, a mlađa ministarka Peni Mordaunt prednjačila je u anketama od 200.000 članova stranke koji će na kraju izabrati ko će postati lider konzervativaca, a samim tim i premijer.

U demonstraciji koliko je trka otvorena, anketa članova stranke za veb-sajt Konzervativnog doma u subotu pokazala je da je bivši ministar za ravnopravnost Kemi Badenoh sada ispred ostalih, sa Trusom na drugom mestu, a Mordauntom, trenutno favoritom kladioničara, pao je na treći.

To je usledilo nakon što je peti kandidat, Tom Tugendhat, predsednik parlamentarnog odbora za spoljne poslove, bio na vrhu ankete gledalaca posle prve TV debate u petak.

Ko god dobije posao, prihvatiće rastuću inflaciju i nizak ekonomski rast, kao i nedostatak poverenja javnosti u politiku posle Džonsonovog vremena na vlasti koje je bilo propalo skandalima. Istraživanja javnog mnjenja takođe pokazuju da konzervativci značajno zaostaju za opozicionom Laburističkom partijom.

Prva TV debata u petak dovela je do rasprava oko ekonomske politike, a Sunak je rekao da su Trusovi predloženi planovi za smanjenje povećanja poreza na zarade i poreza na korporacije po ceni od preko 30 milijardi funti (36 milijardi dolara) godišnje „bajka“.

Ona je uzvratila da su povećanja poreza njenog rivala, predložena dok je Sunak još bio na čelu Trezora, podrila poslovna ulaganja u vreme kada je privreda bila u teškom stanju.

Bilo je i oštrih sukoba oko transrodnih pitanja i Džonsonove iskrenosti.

„Imam ogromno poštovanje i divljenje prema svim svojim kolegama koji će biti lideri. I tačno je da imamo strastvenu debatu o ovim pitanjima“, rekao je Sunak, čija je odluka da napusti Trezor prošle nedelje pomogla da se pokrene kaskada ministarske ostavke koje su srušile Džonsona.

Kratka anketa nakon debate pokazala je da gledaoci misle da je Tugendhat, za koga je malo verovatno da će ući u drugi krug, smatran najboljim, a sledi ga Sunak, dok je Truss zaostao na poslednjem mestu.

„Tom je tek počeo da se predstavlja u zemlji. Pre tri dana bio je u suštini nepoznat“, rekao je portparol Tugendhatove kampanje. „Ljudi ga vide i sviđaju im se.“

U međuvremenu Mordaunt, koja je kao Tugendhat manje poznata ličnost u široj javnosti, privukla je neprijateljske napade rivalskih tabora zbog svog iskustva i sposobnosti.

Ona kaže da su brifinzi „crnih operacija“ zato što drugi znaju da je ona najpopularnija ličnost među članovima stranke.

Međutim, u početku je potrebno da pridobiju njihove poslaničke kolege, pa se njihovi nastupi na TV debatama mogu pokazati posebno značajnim.

Konzervativni poslanici održaće još jednu u ponedeljak kada će kandidat sa najmanje glasova biti eliminisan, a poslednja dva će biti izabrana do 21. jula. Članovi stranke će potom glasati za pobednika koji će biti proglašen 5. septembra.