Zelenski: Ukrajina održava stabilnost državnih institucija usred rata

Zelenski: Ukrajina održava stabilnost državnih institucija usred rata

Na dan usvajanja Deklaracije o državnom suverenitetu Ukrajine, predsednik Volodimir Zelenski je istakao da je Ukrajina uspela da održi stabilnost državnih institucija tokom rata.

„Tokom takvog rata uspeli smo da dobijemo status kandidata za EU. Održali smo stabilnost javnih institucija. Elektroenergetski sistem je ponovo izgrađen za rad u elektroenergetskoj mreži evropskog kontinenta. Svi logistički procesi u državi – vojni i ekonomski – preusmjereni su“, rekao je predsjednik u posljednjem obraćanju.

Prema Zelenskom, važno je da Ukrajinci zadrže unutrašnje jedinstvo, prevazilazeći sukobe i protivrečnosti koje su ometale u prošlosti.

„Svi moramo da se setimo cene grešaka i razdora koji su prethodnim generacijama otežavali postizanje rezultata koje imamo danas. Moramo da se setimo kroz šta je naš narod morao da prođe dok nije postalo moguće obnoviti suverenitet i nezavisnost Ukrajine“, rekao je predsednik.

On je napomenuo da je na današnji dan pre 32 godine usvojena Deklaracija o državnom suverenitetu Ukrajine. Dokument je potvrdio pravo ukrajinskog naroda da živi nezavisno i na demokratski način.

„Trideset i dve godine kasnije, posle osam godina rata u Donbasu i 143. dana sveobuhvatnog rata protiv Rusije, može se činiti da bi tekst Deklaracije mogao da bude drugačiji, posebno sa bezbednosne tačke gledišta. Ali u to vreme i ovaj tekst je bio revolucionarnog karaktera. Deklaracija je obnovila tradiciju stvaranja ukrajinske države, a na osnovu nje je kasnije usvojen Akt o proglašenju nezavisnosti Ukrajine“, rekao je predsednik.

„I danas, kada se naš narod bori za nezavisnost, mi imamo svoje pravo u svakom smislu te reči – istorijski, politički, kulturno i, što je veoma važno – pravno. Konkretno, na tome se zasniva poverenje našeg naroda u pobedu“, dodao je Zelenski.

On je istakao da će Ukrajina postepeno oslobađati okupirana područja naše zemlje.