Makron pozvao vladu i građane da ograniče upotrebu energije kad god je to moguće

Makron pozvao vladu i građane da ograniče upotrebu energije kad god je to moguće

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je u četvrtak vladu i građane da se pripreme za potpuni prekid isporuke ruskog prirodnog gasa, ograničavajući upotrebu energije kad god je to moguće.

„Trebalo bi da se pripremimo za scenario u kojem moramo da ostanemo bez ruskog gasa“, rekao je on, govoreći u televizijskom intervjuu povodom obeležavanja Dana Bastilje. „Ljeto, rana jesen će biti veoma teška“, upozorio je francuski predsjednik, misleći na vrtoglave troškove energije.

On je naložio vladi da pripremi „plan trezvenjavanja“ za uštedu energije, koji bi započeo gašenjem javnog svetla noću kada nije od koristi.

Francuska će nastaviti da se trudi da diverzifikuje izvore gasa, rekao je Makron, pozivajući na brži pomak ka priobalnim vetroparkovima i veću evropsku prekograničnu energetsku saradnju kako bi se prebrodila trenutna kriza.

Francuska je manje zavisna od ruskog gasa nego neki njeni evropski susedi. Ona dobija oko 17% svog ukupnog uvoza gasa iz Moskve.

Međutim, raste zabrinutost zbog nestašice zime, jer se nacija bori sa već ograničenom proizvodnjom električne energije zbog neočekivanog održavanja starih nuklearnih reaktora.