Gruzija objasnila zašto se ne „meša” u tužbu Ukrajine protiv Rusije

Gruzija objasnila zašto se ne „meša” u tužbu Ukrajine protiv Rusije

Ministarstvo spoljnih poslova Gruzije saopštilo je da bi obaveza da interveniše u pravni proces Ukrajine protiv Rusije pred Međunarodnim sudom pravde Ujedinjenih nacija mogla da utiče na njene tužbe protiv Moskve, prenosi Evropska istina.

U njemu se ističe da Gruzija, „kao i uvek“, nastavlja da podržava Ukrajinu u međunarodnim organizacijama.

„S tim u vezi, indikativno je da se Gruzija u martu 2022. godine, zajedno sa još 39 država, obratila tužiocu Međunarodnog krivičnog suda u Hagu sa zahtevom za pokretanje istrage. Istraga je počela i aktivno se nastavlja, “, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Gruzije objavljenom u četvrtak.

Komentarišući jučerašnju zajedničku izjavu više od 40 zemalja i Evropske unije povodom tužbe Ukrajine Međunarodnom sudu pravde UN, gruzijska strana skreće pažnju na formulaciju: „potpisnici ove deklaracije, koji su članice Konvencije o genocidu, nameravaju da da interveniše u ovom procesu“.

„Na osnovu činjenice da je sama Gruzija podnela tužbe protiv Rusije raznim međunarodnim sudovima, rano prihvatanje takvih obaveza može uticati na procese koje sprovodi Gruzija, na šta je Gruzija uložila maksimalne napore“, smatra gruzijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Evropska unija i 43 svetske sile objavile su u sredu saopštenje u znak podrške nameri Ukrajine da osudi Rusiju u skladu sa Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.