SZO zahteva vraćanje Covid maski

SZO zahteva vraćanje Covid maski

S obzirom da broj slučajeva Covid-19 raste na globalnom nivou, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije dr Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je u utorak da vlasti vrate maskiranje, ventilaciju i socijalno distanciranje.

Govoreći tokom nedeljnog brifinga, Tedros je izjavio da „virus slobodno funkcioniše, a zemlje ne upravljaju bolešću efikasno“. Pošto je SZO prošle nedelje zaključila da virus ostaje „vanredna situacija za javno zdravlje od međunarodne brige“, ​​Tedros je rekao da pandemija „nije ni blizu kraja“.

Tokom nedelje od 4. do 10. jula 2022. godine, prijavljeno je preko 5,7 miliona novih slučajeva Covid-19, što je povećanje od 6% u odnosu na prethodnu nedelju. Smrtni slučajevi su, međutim, ostali relativno stabilni tokom ovog leta, sa nešto više od 9.800 prijavljenih u nedelji koja je prethodila 4. julu, pet puta manje nego u istoj nedelji prošle godine.

Tedros je pozvao nacionalne vlasti da pojačaju svoje napore u „saopštavanju rizika“ javnosti i pozvao na povratak „socijalnih mera javnog zdravlja poput maskiranja, distanciranja i ventilacije“.

Zahtevi nošenja maski i zahtevi za socijalno distanciranje u velikoj meri su napušteni ranije ove godine, iako su neke zemlje – među kojima su Kina i Južna Koreja – i dalje zahtevaju maske za lice u većini javnih okruženja.