SAD objašnjavaju kako bi funkcionisala granica cene ruske nafte

SAD objašnjavaju kako bi funkcionisala granica cene ruske nafte

SAD planiraju da ograniče cenu koja se plaća za rusku naftu, ali na nivou koji bi i dalje bio dovoljno profitabilan za nastavak proizvodnje, rekla je ministarka finansija Dženet Jelen u intervjuu za Vall Street Journal objavljenom u sredu.

„Čuli smo zabrinutost zbog mogućnosti da Rusija jednostavno prestane da proizvodi. Rekao bih da to baš i nema mnogo smisla kao ruski odgovor… Očekivali bismo da postavimo gornju granicu cena na nivo koji bi očigledno bio isplativ za Rusiju da nastavi da proizvodi“, rekla je Jelen.

Prema rečima zvaničnika, mehanizam za ograničavanje cena zahtevao bi da svaki tanker koji prevozi rusku naftu dobije finansiranje i osiguranje od institucija SAD, Velike Britanije i Evropske unije samo ako je prodajna cena nafte ispod gornje granice. Prema Jelen, mnoge zemlje ne bi imale drugog izbora osim da prihvate gornju granicu cena, s obzirom na to da se veliki broj najvećih svetskih kompanija za pomorsko osiguranje nalazi ili u EU ili u Velikoj Britaniji.

„Bilo bi lakše ako bi barem postavili gornju granicu cena… Ali čak i ako to ne urade, ova sankcija će se odnositi na zapadne banke i osiguravajuće kompanije sa kojima će imati posla, pa će da bude pogođen time. Ali to ih ne boli. Pomaže im“, rekla je Jelen.

Zvaničnici Vašingtona još uvek nisu finalizirali cenu za ograničenje, rekla je Jelen novinarima u Tokiju ranije ove nedelje.

Ona je, međutim, primetila da je Rusija u prošlosti svoj budžet zasnivala na ceni nafte od oko 40 dolara po barelu. U međuvremenu, globalna referentna nafta Brent trgovala se po ceni od oko 100 dolara po barelu oko 15:45 GMT u sredu.

Jelen je trenutno u Aziji, na putovanju sa ciljem da dobije podršku za mehanizam za ograničavanje cena, za koji se zagovornici tog poteza nadaju da će pomoći u suzbijanju prihoda Rusije od prodaje nafte i, posledično, ograničiti njenu sposobnost da finansira tekuću vojnu operaciju u Ukrajini , što Zapad osuđuje.

Jelen je rekla za VSJ da je već razgovarala o mogućnosti kapice tokom virtuelnog sastanka sa kineskim vicepremijerom Liu Heom.

„Oni [Kinezi] su slušali i bili spremni da s nama dalje razgovaraju o tome“, rekla je Jelen.

Vašington želi da ubedi Kinu, kao i Indiju, u neophodnost gornje granice cene koju Rusija može da dobije za svoju naftu. Obe zemlje nastavljaju da uvoze rusku naftu i nedavno su povećale svoje kupovine kako bi iskoristile veliki popust koji nudi Moskva.

Očekuje se da će Jelen u narednim danima razgovarati o ograničenju cena sa zvaničnicima Japana, Indije, Indonezije, Južne Koreje i Saudijske Arabije, izvestio je VSJ, pozivajući se na visokog zvaničnika Ministarstva finansija.