Sud donosi odluku o nuklearnoj katastrofi u Fukušimi

Sud donosi odluku o nuklearnoj katastrofi u Fukušimi

Okružni sud u Tokiju presudio je u sredu da četiri bivša menadžera Tokijske elektroenergetske kompanije (TEPCO) moraju da plate 13,32 triliona jena (97 milijardi dolara) odštete kompaniji zbog katastrofe nuklearne elektrane Fukušima, prenose lokalni mediji.

Prema Japan Timesu, tužbu je podnela velika grupa akcionara protiv pet visokih rukovodilaca TEPCO-a. Tužioci su tvrdili da nisu preduzeli adekvatne mere da ublaže posledice zemljotresa i cunamija 2011. koji su doveli do otapanja tri reaktora.

Samo četvorica optuženih su proglašena odgovornim, uključujući Tsunehisa Katsumatu, bivšeg predsednika; Masataka Šimizu, izvršni direktor i predsednik TEPCO-a od 2008. do 2011. godine; i dva bivša potpredsednika Ichiro Takekuro i Sakae Muto.

Jedina osoba za koju je utvrđeno da nije bila kriva je Akio Komori, koji je bio direktor fabrike u Fukušimi 2011. godine.

U presudi se navodi da koracima TEPCO-a da se pripremi za cunami „suštinski nedostaju svest o bezbednosti i osećaj odgovornosti“. Sud je takođe rekao da bi katastrofa mogla biti izbegnuta da je menadžment kompanije izvršio neke građevinske radove kako bi sprečio poplave u određenim oblastima.

„Sva tehnologija je u opasnosti od ljudske greške. Ali nuklearne elektrane mogu da izazovu nepopravljivu štetu ljudskim životima i životnoj sredini“, rekli su tužioci nakon što je sud izrekao presudu. „Rukovodioci firmi koje upravljaju takvim nuklearnim elektranama snose ogromnu odgovornost, koja se ne može porediti sa drugim kompanijama. ”

Iako je optuženima naloženo da plate dobar deo odštete, trojica od njih, uključujući Kacumatu, Takekura i Mutoa, već su oslobođeni krivične odgovornosti od strane istog suda u septembru 2019.

Nuklearna nesreća u Fukušimi dogodila se 2011. godine nakon zemljotresa jačine 9,0 stepeni po Rihterovoj skali u Tohokuu i naknadnog razornog cunamija koji je pogodio elektranu. To je dovelo do katastrofalnog sloma, što je postalo najgora nuklearna katastrofa od incidenta u Černobilju 1986. godine.