Predsednik Bugarske najavio mogućnost novih izbora

Predsednik Bugarske najavio mogućnost novih izbora

Bugarska će održati vanredne izbore u oktobru ako parlamentarne stranke ne uspeju da formiraju vladu, najavio je predsednik Rumen Radev, piše „Evropska istina“.

Politička kriza u Bugarskoj počela je u junu, kada je populistička partija „Ima takav narod“ napustila četvoropartijsku vladajuću koaliciju. Opoziciona partija GERB, koju predvodi bivši premijer Bojko Borisov, pokrenula je inicijativu za izglasavanje nepoverenja, a vlada Kirila Petkova je smenjena.

Najveća stranka u parlamentu – „Promene se nastavljaju“ – pokušala je da formira novu vladu, ali nije uspela da okupi 121 poslanika i odlučila je da ne predlaže novu vladu.

Sada predsednik mora da preda mandat drugoj po veličini stranci – GERB-u. Borisov je već izjavio da njegova stranka neće pokušavati da formira vladu.

Prema Ustavu, predsednik bira treće lice bez obzira na broj njegovih poslanika. Ako treća stranka ne uspe, predsednik raspušta parlament, imenuje privremenu vladu i raspisuje prevremene izbore. To bi trebalo da se desi u roku od dva meseca nakon raspuštanja parlamenta.

Radev je 12. jula rekao da ako je neophodno da se održe vanredni izbori, oni treba da budu održani početkom oktobra kako bi novi parlament imao legitimitet. Ako se izbori održe u septembru, postoji rizik od niske izlaznosti birača.

„Po Ustavu moram odmah da raspišem izbore u roku od dva meseca. To znači izbore u septembru, što je takođe povezano sa rizikom. Ali, s druge strane, prekomerno odugovlačenje procedure formiranja vlade dovodi do iskušenja da se rukovodstvo izvrši odluke i kadrovske rekonstrukcije“, rekao je Radev

On je dodao da će narednih dana predati drugi mandat GERB-u. Radev je naglasio da se nekoliko dana pre kraja jula očekuje da parlament formira vladajuću većinu i donese važne zakone.

On je napomenuo da stranke koje imaju ambicije da učestvuju u vladi treba jasno da objave koje mere predlažu. Prema njegovim rečima, stranke povlače sve smelije crvene linije između sebe, pa je posle eventualnih vanrednih izbora sve teže formirati vladu.

Nakon najave izglasavanja nepoverenja vladi, bivši premijer Kiril Petkov optužio je Rusiju i moćnu mafiju svoje zemlje.