Sudija blokira zakon Arizone koji priznaje „ličnost“ pri oplodnji

Sudija blokira zakon Arizone koji priznaje „ličnost“ pri oplodnji

Savezni sudija je u ponedeljak blokirao zakon Arizone iz 2021. kojim se priznaje ličnost fetusa od trenutka oplodnje, priklonivši se pružaocima abortusa koji su rekli da je ta mera previše nejasna i da ih je izložio krivičnom gonjenju, prenosi Rojters.

Centar za reproduktivna prava, koji je prošle nedelje raspravljao u ime pružalaca usluga pred američkim okružnim sudijom Daglasom Rejsom, takođe je rekao da bi ta odredba mogla da bude u suprotnosti sa državnim zakonom koji treba da stupi na snagu ove godine i dozvoljava abortus do 15. nedelje trudnoće.

Advokat iz kancelarije državnog tužioca Arizone usprotivio se da odredba, koja kaže da državni zakon mora da se tumači tako da se oplođenim jajima, embrionima i fetusima daju ista „prava, privilegije i imuniteti dostupni drugim osobama“, nije imala za cilj da stvori bilo kakav novi abortus -povezan zločin.

Tokom saslušanja, Raies je izrazio zabrinutost zbog državne politike da se efekti odredbe tumače od slučaja do slučaja na sudu, nakon što su pružaoci usluga izrazili bojazan da bi mogli biti krivično gonjeni zbog ugrožavanja dece ili drugih zločina.

Donoseći odluku u ponedeljak, Rejs je napisao da se njegov zahtev za blokiranje zakona ne odnosi samo na abortus. „Radi se o tome da se ljudi pošteno obaveste o tome šta zakon znači kako bi unapred znali kako da se pridržavaju.

On je rekao da je politika tumačenja „toliko nejasna da (onemogućava) tužiocima da rade svoj posao sa pravičnim obaveštenjem o ponašanju koje je zabranjeno ili potrebno, kršeći njihova proceduralna prava u skladu sa zakonom“.

Slučaj je jedan od mnogih sporova u vezi sa državnim zakonima o abortusu nakon što je Vrhovni sud SAD poništio značajnu presudu Roe protiv Vejda iz 1973. kojom je legalizovan abortus širom zemlje.

Arizona je usvojila zakon o ličnosti u aprilu 2021. Ponuđači abortusa su tužili da ga blokiraju prošlog avgusta, uz obrazloženje da je neustavno nejasan jer ne navodi jasno koje ponašanje, ako ga ima, zabranjuje.

U martu je Arizona usvojila zakon o zabrani većine abortusa nakon 15 nedelja. Ta mera bi trebalo da stupi na snagu u septembru.