Britanski zakonodavci odobrili porez na neočekivani prihod proizvođačima nafte i gasa

Britanski zakonodavci odobrili porez na neočekivani prihod proizvođačima nafte i gasa

Britanski zakonodavci odobrili su u ponedeljak 25% poreza na neočekivani prihod za proizvođače nafte i gasa u britanskom Severnom moru, za koji vlada kaže da će prikupiti 5 milijardi funti (5,95 milijardi dolara) za godinu dana kako bi se pomoglo ljudima koji se bore sa rastućom energijom račune, piše Rojters.

Naknada za energetsku dobit će ciljati na profite ostvarene zbog skoka cena nafte i gasa pošto potražnja za energijom raste nakon što su pandemijska blokada okončana i počeo sukob Rusije i Ukrajine.

Predlog zakona o porezu i dalje mora da prođe kroz gornji zakonodavni dom poznat kao Dom lordova da bi postao zakon. Lordovi mogu da traže izmene zakona, ali veoma retko pokušavaju da potpuno blokiraju zakon.

Porez je prvi put objavila konzervativna vlada 26. maja i naišao je na kritike naftnih i gasnih kompanija da će smanjiti investicije i domaću proizvodnju.

Vlada kaže da bi podsticaj za investicije, koji znači da bi firme mogle da dobiju poreske olakšice od 91 penija na svaku funtu (1,19 dolara) potrošenu na novo vađenje nafte i gasa, ojačao energetsku sigurnost.

Kao odgovor na konsultacije, vlada je prilagodila predlog zakona tako da uključi čvrst datum završetka 2025. godine i da omogući firmama da nadoknade porezom troškove dekomisije starih polja i ulaganja u elektrifikaciju proizvodnih polja.

Aktivisti za klimu i opozicioni političari kritikovali su mehanizam podsticaja u zakonu zbog toga što nije ponudio poreske olakšice za projekte obnovljivih izvora energije.

Majk Tolen, direktor za održivost u udruženju industrije nafte i gasa Offshore Energi UK, rekao je da je industrija i dalje zabrinuta zbog toga kako će porez uticati na snabdevanje energijom, ali priznaje da je vlada saslušala zabrinutost.

„Sada tražimo od njih da nastave da se aktivno angažuju u sektoru kako se Levi razvija, i da uzmu u obzir naše dalje preporuke“, rekao je Tholen u saopštenju poslatom e-poštom.