SAD ispituju šefa poreske uprave zbog revizija bivših zvaničnika FBI

SAD ispituju šefa poreske uprave zbog revizija bivših zvaničnika FBI

Američki poreski komesar Čarls Retig suočiće se sa pitanjima zakonodavaca o tome kako su dva bivša zvaničnika FBI-a koje je bivši predsednik Donald Tramp okrivljavala bila meta intenzivnih poreskih revizija, saopštili su u ponedeljak poslanici i Poreska služba.

Senatski odbor za finansije održaće saslušanje iza zatvorenih vrata 26. jula o okolnostima poreskih revizija za bivšeg direktora FBI Džejmsa Komija i zamenika direktora FBI Endrua Mekejba, rekao je senator Ron Vajden, predsedavajući komisije, u izjavi poslanoj mejlom.

Komi i Mekejb, koje je Trampova administracija otpustila, bili su česte mete kritika bivšeg predsednika zbog njihove uloge u istrazi FBI-ja o navodnim vezama njegove izborne kampanje 2016. sa Rusijom.

Očekuje se da će Komisija za načine i sredstva Predstavničkog doma održati slično saslušanje, takođe iza zatvorenih vrata, jer je poreskoj upravi zabranjeno da javno raspravlja o detaljima pojedinačnih poreskih prijava.

Šef IRS-a je prošle nedelje zatražio od glavnog inspektora za poresku upravu američkog trezora da istraži kako su oba muškarca odabrana za revizije Nacionalnog istraživačkog programa, koje neki poreski profesionalci nazivaju „revizijama iz pakla“ zbog njihove intenzivne prirode.

Poreska uprava smatra da se poreski obveznici biraju nasumično za takve revizije kako bi prikupili informacije o usklađenosti sa porezom.

Upitana o planovima za saslušanja u Kongresu, portparol IRS-a Džodi Rejnolds je rekla: „Komesar Retig uvek pozdravlja priliku da se sastane sa članovima o poreskim pitanjima i rutinski označava oblasti od potencijalne zabrinutosti za ključne lidere kongresnih odbora za nadzor.

Retiga, bivšeg poreskog advokata Beverli Hilsa u Kaliforniji, Tramp je imenovao 2018. da vodi američku poresku agenciju i zadržao ga je predsednik Džo Bajden.

Vajden je rekao da su izveštaji o Komijevom izboru za reviziju 2019. i Mekejbeovom izboru 2021. „izazvali ozbiljnu zabrinutost u vezi sa mogućnošću da je bivši predsednik Tramp ohrabrio IRS da istraži njegove navodne neprijatelje.