Zelenski: Rusija vidi izuzeće od sankcija kao slabost

Zelenski: Rusija vidi izuzeće od sankcija kao slabost

Odluka o izuzeću od sankcija u Rusiji će biti shvaćena isključivo kao manifestacija slabosti, rekao je u video obraćanju ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

„Prvo je Ministarstvo spoljnih poslova moralo da pozove predstavnika Kanade u našu zemlju zbog apsolutno neprihvatljivog izuzetka od režima sankcija Rusiji. Ne radi se samo o nekoj turbini Severnog toka koju Kanada nije trebalo da ima, već je ipak odlučila da preda. Predajte zapravo Rusiji. Ovde se radi o zajedničkim pravilima“, rekao je Zelenski.

Zelenski je rekao da je izuzetak od sankcija opasan ne samo za Ukrajinu, već i za sve zemlje demokratskog sveta.

„Odluka o izuzeću od sankcija u Moskvi će biti shvaćena isključivo kao manifestacija slabosti. To je njihova logika. A sada, nema sumnje da će Rusija pokušati ne samo da ograniči koliko god je to moguće, već da u najakutnijem trenutku potpuno zatvori snabdevanje Evrope gasom. To je ono za šta se sada treba pripremiti, ovo je ono što se sada provocira“, saopštio je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je rekao da svaki ustupak u takvim uslovima rusko rukovodstvo doživljava kao podsticaj za dalji, jači pritisak.

„Naravno, ova odluka o jednoj turbini, koja dovodi do mnogih drugih problema, još uvek može da se revidira. Rusija nikada nije igrala po pravilima u energetskom sektoru i neće igrati sada ako ne vidi snagu“, naglasio je Zelenski u svom noćnom obraćanju.