Ukrajinski „oligarh“ predaje medijsku imperiju državi

Ukrajinski „oligarh“ predaje medijsku imperiju državi

Najveći fond privatnog kapitala u Ukrajini objavio je u ponedeljak da predaje svoje medijske fondove vladi kao odgovor na ukaz predsednika Vladimira Zelenskog kojim se nalaže registracija „oligarha“. Zakon je nalagao svim pojedincima koji su tako određeni da se oslobode svog vlasništva nad medijima u roku od šest meseci, što je šef investicione grupe SCM Rinat Ahmetov rekao da nije moguće usred sukoba koji je u toku.

„Doneo sam nevoljnu odluku da će moja investiciona kompanija SCM napustiti medijsko poslovanje“, rekao je Ahkmetov u izjavi u ponedeljak.

Između roka od šest meseci predviđenog zakonom i sukoba koji je u toku, za SCM je bilo „nemoguće da proda svoje medijsko poslovanje po tržišnim uslovima“, dodao je on. Zbog toga će Media Group Ukraine predati državi dozvole za svih 10 svojih zemaljskih i satelitskih TV kanala, kao i štampane medije, i prestati sa radom na svim svojim onlajn kućama.

Sistem Capital Management (SCM) poseduje dva najbolje ocenjena TV kanala u zemlji – Ukraina TV i Ukrajina 24 – kao i najpopularniji sportski kanal. Ahmetov je rekao da je uložio više od 1,5 milijardi dolara u medijski posao, sa preko 4.000 zaposlenih.

„Kao najveći privatni investitor u ukrajinsku ekonomiju, više puta sam izjavio da nikada nisam bio i neću biti oligarh“, rekao je Ahmetov.

Ahmetov rođen u Donjecku smatra se najbogatijim čovekom Ukrajine, sa carstvom uglja i čelika vrednom 7,6 milijardi dolara 2021. godine i vlasništvom fudbalskog kluba Šahtjor Donjeck. Između 2006. i 2012. bio je i član parlamenta Partije regiona – svrgnute u puču 2014. koji su podržale SAD, a koji je pokrenuo sukob oko Donbasa.

Otkako je Rusija započela rat u Ukrajini, Zelenski je zabranio ukupno 15 političkih partija kao „proruskih“ i uhapsio brojne opozicione ličnosti. On je 30. juna takođe izdao dekret o uspostavljanju „registra oligarha“, ciljajući na vodeće poslovne ličnosti u zemlji prema zakonu usvojenom 2021.

Zakon definiše oligarhe kao pojedince koji ispunjavaju određene kriterijume, zabranjuje im da finansiraju političke partije, reklame i demonstracije i zahteva od javnih zvaničnika da prijave svaki kontakt sa tako određenim osobama.

Da bi se kvalifikovao kao oligarh, pojedinac mora da ispunjava tri od četiri od sledeća kriterijuma: da bude direktno uključen u političke aktivnosti, da ima „značajan uticaj“ na medije, da ima koristi od monopola koje su odredile antimonopolske vlasti i da poseduje imovinu čija vrednost prelazi 81 dolar. miliona. Anketa iz januara 2022. pokazala je da 55 odsto Ukrajinaca sebe smatra oligarhom, u istoj kompaniji kao i njegov prethodnik Petro Porošenko, njegov dobrotvor Igor Kolomojski i Ahmetov.