Đokovićeva supruga odreagovala na komentare o vakcinaciji

Đokovićeva supruga odreagovala na komentare o vakcinaciji

Supruga Novaka Đokovića Jelena krenula je u žestoku odbranu svog supruga i njegovog stava o vakcini nakon što je teniski novinar optužio srpsku zvezdu da je „slika i prilika protivnika vakcinacije“.

Đoković je u nedelju sedmi put osvojio titulu šampiona Vimbldona pošto je u borbi u četiri seta savladao Australijanca Nika Kirgiosa.

Titula je bila 21. grend slem za Đokovića i stavlja ga samo jedan iza Rafaela Nadala u njihovoj borbi za rekordan rezultat svih vremena.

Ali nastup u Ol Ingland klubu mogao bi da bude poslednji put da se Đoković vidi na grend slemu do maja sledeće godine.

Čini se da su američka pravila za ulazak za nevakcinisane strance sprečila 35-godišnjaka da uđe u zemlju da se takmiči na Otvorenom prvenstvu SAD u avgustu i septembru.

Đokovićeva deportacija iz Australije ranije ove godine takođe može značiti da mu neće biti dozvoljeno da igra na grend slemu u Melburnu do tri godine. To bi dovelo do Otvorenog prvenstva Francuske 2023. kada bi sledeći put bio u redu za glavni turnir.

Komentarišući nakon što je Đoković pobedio na Vimbldonu, Ben Rotenberg, koji se pojavljivao na stranicama Njujork tajmsa, USA Today i drugde, napisao je na Tviteru: „Ukoliko ne dođe do brze promene američkog zakona o imigraciji, Vimbldon će biti Đokovićev poslednji Grand Slam događaj godine.

„SAD zahtevaju vakcinaciju da bi stranci mogli da uđu, a Đoković je čvrsto rekao da je isključio mogućnost vakcinacije, učvršćujući se kao „slika i prilika protivnika vakcinacije“.

Činilo se da je to bio završni komentar koji je razbesneo Jelenu Đoković, koja je uzvratila odgovorima: „Izvinite. Samo se uverite da je zabeleženo da ste ga VI označili kao „sliku i priliku protivnika vakcinacije“ iz bilo kog razloga koji imate. Jednostavno je odgovorio šta je NjEGOVI izbor za njegovo telo.”

Rotenberg, koji je bio čest kritičar Đokovića, odgovorio je: „Razumem da je to njegov izbor. Ali takođe kažem da ga je njegova odluka da bude toliko čvrsto protiv vakcina da mu to ograničava sposobnost da igra na turnirima, učinila, nesvesno ili ne, kao ikonu pokreta protiv vakcinacije. To sam jasno video tokom Australijan opena.”

Jelena, koja je bila na tribinama i Vimbldonu i podelila strastveni poljubac sa suprugom nakon njegove pobede, uzvratila je: „Stvarate veoma osuđujući narativ koji odgovara vašem planu.

„On jednostavno bira ono što je najbolje za njegovo telo. Ako ne igra zbog tog izbora, on je u redu sa tim.”

Rotenberg i dalje nije mogao da dozvoli da se diskusija završi: „Mogu da prihvatim osudu. Verujem da je svaki građanin, posebno javne ličnosti, imao dužnost da se ponaša odgovorno u javnozdravstvenim akcijama i porukama tokom pandemije, a kao neko ko je Novaka pokrio kao uticajnog šampiona, on me je više puta duboko razočarao.“

Jelena je tada sugerisala da je Rotenberg jednostavno imao na umu njenog muža.

„Hvala vam što ste podelili svoja uverenja. Nadam se da nećete biti osuđeni zbog njih. Ili postanite slika i prilika osobe koja promoviše mržnju i maltretiranje“. Nikad se ne zna“, odgovorila je.

„Vi ste takođe uticajna figura, molim vas nemojte stalno razočarati. Osim ako to nije Vaša uloga.“

Govoreći nakon trijumfa na Vimbldonu – svog četvrtog po redu u All England Clubu – Đoković je rekao da ne planira da se vakciniše protiv Covid-19 samo da bi mogao da igra u SAD.

„Nisam vakcinisan i ne planiram da se vakcinišem, tako da je jedina dobra vest da mi uklone obaveznu zelenu vakcinu ili kako god da je nazovete za ulazak u SAD ili izuzeće“, rekao je Đoković.

Američka teniska ikona Džon Mekinro molio je američke političare da puste Đokovića u zemlju, nazvavši situaciju „smešnom“.

Đoković je insistirao na tome da nije antivakker, već da jednostavno zagovara slobodu izbora u odnosu na ono što ljudi unose u svoja tela.

„Principi donošenja odluka o mom telu važniji su od bilo koje titule ili bilo čega drugog. Trudim se da budem u skladu sa svojim telom koliko god je to moguće“, rekao je Đoković za Bi-Bi-Si ranije ove godine.

„Nikada nisam bio protiv vakcinacije. Razumem da globalno svi pokušavaju da ulože velike napore u borbu protiv ovog virusa i da vide, nadamo se, skori kraj ovom virusu“, zaključio je Đoković.