Tinejdžeri se oblače u odela da bi videli ‘Minjone’

Tinejdžeri se oblače u odela da bi videli ‘Minjone’

Od davnina, trendovi i stilovi mladih nikada nisu propustili da zbune svoje prethodnike — a najnoviji popularni trend „nežnih miljenica“ nije izuzetak.

Nakon objavljivanja filma Minions: The Rise of Gru od 1. jula, horde (uglavnom) tinejdžera su se dokumentovale na mreži dok organizuju gledanje događaja u bioskopima u svojoj najboljoj odeći za maturu 8. razreda.

Grupe se pokazuju kako dolaze do svojih lokalnih bioskopa u punim odelima, košuljama, a ponekad i naočarima za sunce, i nose se sa aurom koja se oseća delom biznismenom, delom tajnom službom, sa daškom samosvesti.

Oni su sebe nazvali #gentleminions, dobivši ukupno 65,4 miliona pregleda samo od hashtag-a na TikTok-u.

Osim rasprostranjenosti na društvenim mrežama, ovaj trend može imati neke veze sa Rise of Gru koji uživa ogroman uspeh na blagajnama od objavljivanja prošlog vikenda. Film je navodno zaradio oko 164 miliona dolara u zemlji u prvoj sedmici.

U jednom video snimku koji je dobio skoro 170.000 lajkova i više od milion pregleda, velika grupa od više od 20 elegantno obučenih tinejdžera u Singapuru penje se u redu pokretnim stepenicama, a zatim izlazi iz kadra, kamenog lica i ukočenog držanja. Neki na slici pred kraj povorke drže male Minion plišane dok gledaju pravo napred. Video je prekriven tekstom koji izražava njihov jednostavan zahtev: „22 karte za Minions: Rise of GRU, molim“.

Dečaci u ovom konkretnom videu kažu da je sada popularni klip više proizvod slučajnosti nego planiranja ili namere.

„Nakon što smo završili film, izašli smo i spustili se pokretnim stepenicama“, rekao je Džošua Lo, 18-godišnji student. „A onda smo videli ovu gomilu kako se penje pokretnim stepenicama, i nekako smo se sreli na pola puta.“

U stvari, mnogi dečaci u ovom konkretnom videu se nikada ranije nisu sreli, ali su zaključili da je video sa ovoliko učesnika previše dobar da bi ga propustili.

Deo ovog jedinstva, priznaju, je i sramota koju su prethodno doživeli učestvovanjem u gegu.

„Radeći ovakve stvari, zapravo dobijate mnogo pogleda“, rekao je Devan Rajen, još jedan 18-godišnji student na snimku koji je postavio video sa svog TikTok naloga. „Ljudi su verovatno mislili da se ponižavamo.

Rajenov video je pokazao pitomiju iteraciju trenda. Ali drugi video snimci pokazuju da su navodni džentlmenioni sve samo ne nežni, da pokreću mosh jame u bioskopima, ometaju film za druge i generalno su samo buntovni tinejdžeri.

Neka pozorišta su preduzela korake da ili zabrane nošenje odela na projekcijama, ili da izdaju stroga upozorenja bilo kojoj grupi tinejdžera koja bi mogla da uznemirava druge posetioce. Ovaj izbor je, međutim, takođe doneo inovaciju, pri čemu su se najposvećeniji iz grupe pojavili prerušeni i kasnije otkrili svoja odela u samim pozorištima.

„Sve [u vezi ovoga] je veoma memetično“, rekla je Dženifer Grigil, vanredni profesor komunikacija na Univerzitetu u Sirakuzi, koja je stručnjak za društvene medije i meme. Drugim rečima, to je savršena oluja za priliku viralnosti.

Grigiel vidi trend kao beskonačnu, pristupačnu petlju povratnih informacija za tinejdžere koji gledaju i one koji bi možda želeli da im se pridruže.

„Bili su izloženi tome jer svi vide TikTok i tako [postaju] toga svesni“, rekao je Grigiel. „Mislim da to dovodi do takve vrste učešća. Znate, ponekad društveni mediji na kraju funkcionišu kao veliki hladnjak za vodu.“

„Njihovi algoritmi se na neki način sinhronizuju sa njihovim vršnjačkim grupama, promovišući ih kroz trenutak kao što biste videli na Tviteru ili kao trend.

Grigiel je dodao da širenje poruke ili trenda nije novi koncept. Ali način na koji se sada saopštava može biti.

„Čini se da TikTok na neki način otkriva šta se dešava, zar ne? Dakle, možda bi to bio tinejdžerski časopis ili, znate, neka vrsta tinejdžerske emisije na TV-u.

Grigiel je rekao da kada je trend popularizovan, participativna priroda društvenih medija podstakla je druge da se pridruže. U ovom slučaju, nošenje otmjene odeće i pojavljivanje u pozorištu sa prijateljima nije posebno teško za prosečnog tinejdžera.

u svetu u kojem je uticaj postao poželjan izbor karijere iz snova za mlade, prilika da imate trenutak slave može da objasni zašto je toliko mnogo prinuđenih da se pridruže, čak i ako ne žele da gledaju film, ili ne žele ili oni radnici u obliku tableta koji vole banane.

„Nije mi se dopao film“, priznao je Lo, koji je bio u popularnom videu #gentleminions. „Mislio sam da je to u najboljem slučaju osrednje. Ali mi se dopala atmosfera.“

A kada su ga pritisnuli zašto su odlučili da se pridruže ovom trendu, da prođu kroz nevolje trošenja sopstvenog novca da gledaju film namenjen deci, Lo je dao možda najiskreniji i tačniji odgovor na pitanje zašto su tinejdžeri uvek radili stvari koje tinejdžeri rade:

„Mislim da nam je samo dosadno. Ne postoji ništa drugo bolje za raditi.“