SAD za krizu u Šri Lanki okrivljuju Rusiju

SAD za krizu u Šri Lanki okrivljuju Rusiju

Američki državni sekretar Antoni Blinken izjavio je u nedelju da je „ruska agresija“ u Ukrajini možda delimično bila kriva za previranja u Šri Lanki. Ova ostrvska država je u stanju nemira već nekoliko meseci, sa nedostatkom hrane i goriva, a cene vrtoglavo rastu. To je eskaliralo u subotu dok je hiljade demonstranata upalo u rezidenciju predsednika, primoravajući ga da pobegne.

„Vidimo uticaj ove ruske agresije svuda. Možda je to doprinelo situaciji u Šri Lanki; zabrinuti smo zbog implikacija širom sveta“, rekao je Blinken novinarima u Bangkoku.

On je tvrdio da je „rastuća nesigurnost hrane“ širom sveta „znatno pogoršana ruskom agresijom na Ukrajinu“. Blinken je ponovio poziv Moskvi da dozvoli da 20 miliona tona žitarica napusti ukrajinske luke koje, prema njegovom mišljenju, ruske snage blokiraju u okviru svoje vojne ofanzive.

On je takođe dodao da su na Tajlandu cene đubriva „došle do neba“ zbog navodne blokade.

Rusija, u međuvremenu, negira sve optužbe o blokiranju izvoza hrane. Moskva kaže da je nudila siguran prolaz teretnim brodovima, ali da Ukrajina sprečava civilne brodove da napuste luke, uključujući Odesu. Takođe se navodi da je Kijevsko postavljanje morskih mina stvorilo pretnju po brodarstvo u toj oblasti. Ranije ovog meseca, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da neke zemlje pokušavaju da iskoriste pitanje bezbednosti hrane „na najgori mogući način“ optužujući Moskvu „za nešto u šta nije umešana“ i „beljenjem“ Ukrajine.

Šri Lanka je u maju prvi put u svojoj istoriji kasnila sa otplatom spoljnog duga. Racionalizacija goriva uvedena je ranije ovog meseca, a naoružana policija i vojnici su raspoređeni na benzinskim pumpama. Kriza je pripisana pandemiji Covid-19, koja je lišila ostrvsku državu vitalnog prihoda od turizma. Povećanje državne potrošnje, smanjenje poreza i kvantitativno ublažavanje doveli su do rasta inflacije.

Veruje se da je u subotu oko 100.000 ljudi opkolilo rezidenciju predsednika Šri Lanke u Kolombu. Predsednik Gotabaja Rajapaksa i premijer Ranil Vikremesinge su naknadno objavili ostavke usred masovnih nemira.