Ukrajini dato zeleno svetlo za pridruživanje Razvojnoj banci Saveta Evrope

Ukrajini dato zeleno svetlo za pridruživanje Razvojnoj banci Saveta Evrope

Razvojna banka Saveta Evrope (CEB) dala je Ukrajini zeleno svetlo za pridruživanje i dodelila sredstva za podršku ukrajinskim izbeglicama u Evropi.

„Razvojna banka Saveta Evrope usvojila je odluku o posebnim uslovima da Ukrajina što pre stekne članstvo u ovoj finansijskoj instituciji. CEB je dodelio i sredstva za podršku ukrajinskim izbeglicama u Nemačkoj i Litvaniji“, saopštilo je Ministarstvo za razvoj zajednica i teritorija Ukrajine. obaveštava .

Prema rečima Oleksija Černišova, ministra za razvoj zajednica i teritorija Ukrajine, članstvo u CEB-u će našoj zemlji otvoriti dodatne mogućnosti za stambeno zbrinjavanje Ukrajinaca pogođenih ratom, pružanje socijalnih usluga i obnovu uništene društvene infrastrukture, uključujući bolnice, škole, i obdaništa.

Napominje se da je upravni odbor Banke odobrio pet novih kredita u vrednosti od 465 miliona evra, od kojih će većina biti usmerena na podršku izbeglicama iz Ukrajine u zemljama članicama CEB. Odluka, između ostalog, obuhvata smeštaj ukrajinskih izbeglica u zajednicama domaćinima, pružanje hitne pomoći, humanitarne mere itd.

Konkretno, Državna razvojna banka Severne Rajne-Vestfalije (Nemačka) dobila je 200 miliona evra za delimično finansiranje stambenog programa za izbeglice, koji će pomoći opštinama u nabavci, izgradnji i modernizaciji stanova za ukrajinske izbeglice.

CEB će takođe obezbediti 120 miliona evra Vladi Litvanije za podršku oko 30.000 ukrajinskih izbeglica, uključujući 13.500 dece. Kredit će koristiti relevantna ministarstva i zajednice koje pružaju prioritetnu podršku Ukrajincima. Iz ove sume biće finansirane i stipendije za 700 ukrajinskih studenata.

Štaviše, opština Kaunas (Litvanija) dobila je 25 miliona evra, što će pomoći gradu da podrži 10.000 registrovanih ukrajinskih izbeglica obezbeđujući im smeštaj, hranu, psihološku i socijalnu pomoć, obrazovanje za decu i traženje posla za odrasle.