Mediji: Boris Džonson razmišlja o odlasku iz politike

Mediji: Boris Džonson razmišlja o odlasku iz politike

Nakon što je partijski revolt primoran da sa funkcije ode, britanski premijer Boris Džonson sada bi mogao da potpuno napusti političku pozornicu, izvestio je u subotu Dejli telegraf, pozivajući se na izvore.

Prema pisanju lista, Džonson sada razmišlja o tome da li da ostane u Donjem domu, kao što je to učinila njegova prethodnica Tereza ​​Mej, ili da odustane od svoje moguće ponude na sledećim izborima.

Nakon povlačenja, premijer može odlučiti da se vrati pisanju i držanju govora na raznim događajima, aktivnosti koja se pokazala profitabilnom za njega.

„On uzima ovaj vikend da razmisli o tome. Mislim da još nije odlučio“, rekao je jedan od izvora Telegrafa.

Džonson, autor nekoliko knjiga, uključujući istorijsko istraživanje o Rimskom carstvu, navodno još nije dostavio rukopis o životu Vilijama Šekspira Hoderu i Stotonu, britanskoj izdavačkoj kući.

Knjiga je navodno trebalo da bude objavljena već 2016. godine kako bi se poklopila sa 400-godišnjicom pesnikove smrti, ali je izdavač pristao da odloži datum objavljivanja pošto je Boris Džonson u to vreme imenovan za ministra spoljnih poslova.

Rečeno je da je pitanje novca posebno delikatno za odlazećeg premijera, čak i ako ostane torijevski klupski zastupnik, s obzirom na to da bi izgubio ministarsku platu. Štaviše, prema različitim izveštajima, Džonsona su mučile finansijske nevolje, a premijer je navodno bio primoran da traži donacije za plaćanje dadilje svog deteta.

Istovremeno, govori mogu postati finansijska blagodat za premijera opterećenog skandalima. „Kao i većina njegovih prethodnika, od Čerčila do Blera, biće veoma tražen van svoje zemlje“, rekao je Džeremi Li, bivši agent premijera, za Telegraf. „U komercijalnom smislu, Džonson je globalni brend sa reputacijom živopisnih govora – mogu da vidim publiku od SAD do Azije na njegovom dlanu.

Boris Džonson najavio je da će u četvrtak podneti ostavku na mesto premijera Velike Britanije nakon nekoliko skandala visokog profila i talasa ostavki članova njegovog kabineta. Istovremeno, Džonson namerava da ostane na čelu vlade dok se za taj posao ne izabere novi lider stranke.