Argentinski antivladini protesti rastu, predsednik poziva na jedinstvo

Argentinski antivladini protesti rastu, predsednik poziva na jedinstvo

Argentinski predsednik Alberto Fernandez pozvao je u subotu na jedinstvo dok su demonstranti marširali u glavnom gradu do kapija predsedničke palate, kritikujući njegovu vladu zbog rastuće inflacije i rušilačkog državnog duga, preneo je Rojters.

Predsednik levog centra suočava se sa sve većim izazovom militantne levice vladajuće koalicije koja želi više državne potrošnje da bi ublažila visok nivo siromaštva i inflaciju. Dva ključna umerena saveznika napustila su njegov kabinet u poslednjih mesec dana.

Ova južnoamerička zemlja, veliki proizvođač soje i kukuruza, bori se sa inflacijom od preko 60%, ogromnim pritiskom na valutu pezosa i povećanjem troškova uvoza gasa koji crpe ionako slabe devizne rezerve.

U govoru povodom godišnjice proglašenja nezavisnosti Argentine, Fernandez je pozvao na „jedinstvo“ i zatražio od različitih frakcija da rade na tome.

„Istorija nas uči da je to vrednost koju moramo da sačuvamo u najtežim trenucima“, rekao je on, dodajući da je zemlji potrebna ekonomska odgovornost sa niskim deviznim rezervama i rastućom globalnom inflacijom koja „ozbiljno šteti“ lokalnoj ekonomiji.

„Moramo ići putem ka fiskalnoj ravnoteži i stabilizovati valutu.

Argentina, koja je decenijama prolazila kroz ekonomske krize, sklopila je ugovor o dugu od 44 milijarde dolara sa Međunarodnim monetarnim fondom ranije ove godine kako bi zamenila neuspeli program iz 2018. Mnogi okrivljuju MMF za strožiju ekonomsku politiku.

Na ulicama Buenos Ajresa hiljade demonstranata marširalo je u subotu popodne sa transparentima na kojima je pisalo „otpad od MMF-a“ i „napolje, fond, napolje“. Marčeri su kritikovali vladu i pozvali da se ne isplaćuju dugovi.

Delovi vlade, uključujući moćnu potpredsednicu Kristinu Fernandez de Kiršner, pozvali su na veću potrošnju da bi se ublažio uticaj COVID-19 i rata u Ukrajini, koji su izazvali proteste u zemljama širom sveta kao što je Šri Lanka.

„Postoji monumentalna kriza u našoj zemlji“, rekao je Huan Karlos Đordano, socijalistički poslanik koji se pridružio maršu.

„Argentina je kapitalistička polukolonija u lancima MMF-a. Danas smo ovde da kažemo da nam je potrebna druga nezavisnost. Argentina mora da raskine svoje veze sa MMF-om koji je Špansko carstvo 21. veka.

Fernandezova vlada je bačena u previranja pre nedelju dana iznenadnom ostavkom umerenog ministra ekonomije Martina Guzmana, bliskog saveznika predsednika koji je predvodio razgovore sa MMF-om. Zamenila ga je ekonomista Silvina Batakis.

Batakis, koji se smatra bližim levici vladajuće koalicije od Gusmana, razgovarao je u petak sa MMF-om i obećao ekonomsku stabilnost uprkos zabrinutosti zbog promene populističke politike koja je povukla obveznice i potresla pezos.

„Ostavka ministra ekonomije pokazala je da postoji ekonomski i finansijski kolaps koji utiče na živote radnika, čitavog stanovništva“, rekao je član Radničke partije Marselo Ramal.

„Moramo uzeti u obzir da ćemo ove godine imati oko 80% -90% inflacije sa platama koje ne rastu tako brzo.“