SAD raskida sporazum o dvostrukom oporezivanju sa Mađarskom

SAD raskida sporazum o dvostrukom oporezivanju sa Mađarskom

Američko ministarstvo finansija u petak je objavilo planove za raskid sporazuma o dvostrukom oporezivanju iz 1979. sa Mađarskom zbog odluke Budimpešte da blokira reformu poreza na dobit preduzeća u EU, prenosi „Evropska istina“.

Kako je objasnio predstavnik američkog resora, pošto je Mađarska smanjila stopu poreza na dobit preduzeća na 9%, što je više nego dva puta manje od američke (21%), prednosti sporazuma su jednostrane i više ne odgovaraju interesima Sjedinjenih Država.

„Mađarska je produbila dugogodišnju zabrinutost SAD u vezi sa sporazumom iz 1979. blokiranjem Direktive EU o uvođenju globalnog minimalnog poreza. Da ga je Mađarska usvojila, sporazum bi bio manje jednostran“, naglasio je zvaničnik.

Američko-mađarski sporazum o dvostrukom oporezivanju trebalo bi da istekne šest meseci nakon što se mađarskim vlastima pošalje zvanično obaveštenje o raskidu.

Sredinom juna, Mađarska nije podržala reformu poreza na dobit preduzeća u EU, koja bi za velike multinacionalne korporacije postavila minimalni porez na dobit preduzeća od 15%, čime bi se praktično sprečio sporazum na nivou EU.

Mađarska se ranije protivila uvođenju globalnog minimalnog poreza u EU, rekavši da može podržati samo predlog koji ne dovodi u nepovoljniji položaj firme koje posluju u zemlji.

Pored toga, Budimpešta je ukazala na potrebu da se procene rizici po konkurentnost zbog rusko-ukrajinskog rata.