Pentagon planira „godišnju“ vojnu pomoć Ukrajini

Pentagon planira „godišnju“ vojnu pomoć Ukrajini

SAD su otkrile 400 miliona dolara u isporuci novog oružja Kijevu i nameravaju da održe pomoć „mesecima i godinama“

Administracija predsednika Džoa Bajdena najavila je pomoć od 400 miliona dolara u novoj pomoći u oružju Ukrajini, uključujući četiri dodatna raketna sistema HIMARS, i planira da nastavi da isporučuje takav hardver Kijevu „mesecima i godinama unapred”.

Zvaničnik Pentagona govorio je o planiranju napora za ispunjavanje kratkoročnih i dugoročnih potreba Kijeva za oružjem na brifingu za novinare u petak. Najnovija runda pomoći biće obezbeđena pod Bajdenovim ovlašćenjem za povlačenje, što znači da neće zahtevati odobrenje Kongresa, rekao je zvaničnik, govoreći pod uslovom anonimnosti.

Nova serija HIMARS jedinica prati prethodne isporuke osam takvih raketnih sistema. HIMARS je skraćenica od High Mobiliti Aircraft Rocket Sistem, preciznog artiljerijskog bacača koji može da pogodi ciljeve udaljene 80 kilometara. Nove pošiljke, koje predstavljaju 15. paket vojne pomoći Vašingtona za Ukrajinu od prošlog avgusta, takođe će uključivati 1.000 granata naprednih haubica kalibra 155 mm. Nova municija ima veću preciznost od standardnih artiljerijskih metaka i poboljšaće sposobnost Ukrajine da gađa ruska sredstva, saopštio je Pentagon.

„Ono što sada vidimo, dok su Sjedinjene Države pojačale HIMARS i rakete za te sisteme, jeste da Ukrajina sada uspešno pogađa ruske lokacije u Ukrajini, dublje iza linija fronta i remeti sposobnost Rusije da sprovede tu artiljerijsku operaciju“, rekao je zvaničnik. rekao.

Ruske snage uništile su u sredu dva HIMARS sistema i skladišta municije koja su isporučila SAD, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Deo stranog oružja isporučenog Ukrajini nije uspelo da stigne na odredište i našlo se na crnom tržištu u inostranstvu, izjavio je ranije ove nedelje ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Zvaničnik Pentagona je tvrdio da su sve jedinice HIMARS-a koje su ranije isporučene u Ukrajinu uzete u obzir. Što se tiče zabrinutosti članova Kongresa o tome koliko dobro SAD nadgledaju oružje koje daju Kijevu, zvaničnik je rekao: „Mi to pratimo veoma pažljivo i veoma smo svesni naših dužnosti i obaveza da održavamo svest o mogućnostima koje pružamo Ukrajini.”

Ruske snage su navodno postigle snažne uspehe u Donbasu, uključujući preuzimanje pune kontrole nad Luganskom Narodnom Republikom. Kijevu je potrebno više teškog naoružanja, uključujući haubice i HIMARS, da bi se suprotstavio ruskoj „taktici spaljene zemlje“, rekao je Andrej Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Uprkos nedavnim uspesima Rusije na bojnom polju, Pentagon je rekao da su ti dobici teško izboreni i skupi, što je nagoveštavalo produženi sukob. „Uopšte ne vidimo da je Rusija pobedila u ovoj bitci“, rekao je zvaničnik. „Svakako, oni to ne dobijaju u vezi sa svojim početnim ciljevima.“