Putin: Ukrajina ide ka „tragediji“, Kramatorsk priprema svoju odbranu

Putin: Ukrajina ide ka „tragediji“, Kramatorsk priprema svoju odbranu

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je u četvrtak Zapad za deceniju agresije na Moskvu i upozorio da je dobrodošao da pokuša, ako želi da pokuša da pobedi Rusiju na bojnom polju, ali to bi doneti tragediju za Ukrajinu, prenosi Rojters.

Njegove izjave usledile su dok se ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pripremao za sastanak ministara spoljnih poslova iza zatvorenih vrata na skupu G20 u Indoneziji u petak – prvi put da će se Putinov visoki diplomata suočiti licem u lice sa najglasnijim protivnicima invazije na Ukrajina od početka u februaru.

Ruske granate su pale na istočnu Ukrajinu uoči očekivane nove ofanzive, dok su tri poginule u gradu Harkovu na severoistoku Ukrajine, saopštile su vlasti.

„Čuli smo mnogo puta da Zapad želi da se bori sa nama do poslednjeg Ukrajinca. Ovo je tragedija za ukrajinski narod, ali izgleda da sve ide ka tome“, rekao je Putin u televizijskim obraćanjima liderima parlamenta.

Zapad nije uspeo u pokušaju da obuzda Rusiju, a njegove sankcije Moskvi izazvale su poteškoće, ali „ne u obimu koji je nameravao“, dodao je Putin. Rusija nije odbacila mirovne pregovore, ali što je sukob išao dalje, to bi bilo teže postići sporazum, rekao je on.

Glavni ukrajinski pregovarač, Mihail Podoljak, odbacio je Putinove komentare.

„Ne postoji plan ‘kolektivnog Zapada'“, rekao je on, okrivljujući samo rusku vojsku „koja je ušla u suverenu Ukrajinu, granatirajući gradove i ubijajući civile“.

Ranije je Kijev izgubio jednog od svojih glavnih međunarodnih pristalica nakon što je britanski premijer Boris Džonson rekao da će se povući. Moskva nije krila svoje oduševljenje političkom smrću lidera kojeg je dugo kritikovala da je tako energično naoružao Kijev.

Džonson je u telefonskom razgovoru rekao ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom: „Ti si heroj, svi te vole“, rekao je Džonsonov portparol.

„Podrška Britanije Ukrajini neće promeniti šta god da se dešava u hodnicima moći u Londonu. Boris i svi naši prijatelji u Ujedinjenom Kraljevstvu su nas u to uverili“, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Džonsonova ostavka dolazi u trenutku domaćih previranja u nekim drugim evropskim zemljama koje podržavaju Kijev i sumnje u njihovu opstojnost za ono što je postalo dugotrajan sukob.

Iz Sjedinjenih Država, podršku Ukrajini stigla su dva senatora – jedan republikanac, jedan demokrata – koji su u četvrtak posetili Kijev kako bi razgovarali o zakonu koji žele da donesu kojim bi se Rusija odredila kao „državni sponzor terorizma“.

Dan je počeo prkosnim podizanjem svoje plavo-žute zastave Ukrajine na ponovo zarobljenom Zmijskom ostrvu u Crnom moru, koje se nalazi oko 140 km (90 milja) južno od ukrajinske luke Odesa.

Moskva je brzo odgovorila, a njeni ratni avioni su ubrzo nakon toga napali strateško ostrvo i uništili deo ukrajinskog odreda na njemu, navodi se u saopštenju.

Rusija je napustila ostrvo krajem juna u, kako je rekla, gest dobre volje – pobeda Ukrajine za koju se Kijev nadao da bi mogla da olabavi moskovsku blokadu ukrajinskih luka.

„Neka svaki ruski kapetan, na brodu ili avionu, vidi ukrajinsku zastavu na Zmijskom ostrvu i neka zna da naša zemlja neće biti slomljena“, rekao je Zelenski.

Regionalni guverner grada Harkova na severoistoku zemlje rekao je kasno u četvrtak da su tri osobe poginule, a još pet ranjeno nakon što su ruske snage granatirale grad.

Nakon toga, hitne službe prekrile su tela koja su ležala na zemlji u blizini klupe u parku. Dve žene koje su izašle da nahrane mačke u tom području su ubijene, rekao je lokalni stanovnik Jurij Černomorec.

Muškarac je pao na kolena plačući dok je okrvavljeni leš njegove žene stavljen u vreću za telo. Poljubio joj je ruku.

„Tata, ona je mrtva, molim te ustani“, rekao je muškarac koji se predstavio kao njihov sin.

U istočnoj Ukrajini, ruske snage su nastavile sa pritiskom na ukrajinske trupe pokušavajući da zadrže liniju duž severnih granica Donjecke oblasti.

Nakon što je efektivno učvrstila svoju potpunu kontrolu nad susednim regionom Luganska, Moskva je jasno stavila do znanja da planira da zauzme delove Donjecka koje još nije zauzela. Kijev i dalje kontroliše neke velike gradove.

Gradonačelnik donjeckog grada Kramatorska rekao je da su ruske snage ispalile rakete na centar grada u četvrtak u vazdušnom napadu i da je najmanje jedna osoba poginula, a šest ranjeno.

Pavlo Kirilenko, guverner Donjecke oblasti, rekao je da je projektil oštetio šest zgrada, uključujući hotel i stambeni blok u velikom industrijskom centru.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri te tvrdnje.

U Kramatorsku, mehaničar koji je postao vojnik Arčk je pomogao u jačanju odbrane od neminovnog ruskog napada, dok je u blizini farmer Vasil Avramenko žalio za gubitkom useva zamenjenih minama.

„Naravno da smo već spremni. Spremni smo“, rekao je Arčk, identifikujući se svojim nom-de-guerre, za Rojters.

„Njihova (Ruska) fantazija je da zauzmu ove gradove, ali oni ne očekuju nivo otpora. Ne radi se samo o ukrajinskoj vladi, nego o ljudima koji odbijaju da ih prihvate.

Rusija poriče da je ciljala civile u, kako naziva „specijalnom vojnom operacijom“ za demilitarizaciju Ukrajine, iskorenjivanje opasnih nacionalista i zaštitu onih koji govore ruski.

Ukrajina i njeni saveznici kažu da je Rusija februarskom invazijom započela otimanje zemlje u imperijalnom stilu, započevši najveći sukob u Evropi od Drugog svetskog rata koji je ubio hiljade, raseljavao milione i sravnio gradove.