Ukrajina korak bliže „bez carinskih viza“ sa EU

Ukrajina korak bliže „bez carinskih viza“ sa EU

Evropska komisija je u četvrtak odlučila da pozove Ukrajinu u Konvenciju o zajedničkom tranzitnom postupku (NCTS) i u Konvenciju o pojednostavljenju formalnosti u trgovini robom, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na pres-službu Ministarstva finansija Ukrajine.

Odluka je doneta na sastanku radne grupe za relevantne konvencije nakon razmatranja zaključaka završne evaluacione misije Generalnog direktorata za poreze i carinsku uniju Evropske komisije, koja je održana 23.-24.06.2022. .

Nakon što se Ukrajina pridruži NCTS-u, ukrajinska preduzeća će moći da uživaju u sledećim pogodnostima i pojednostavljenjima:

Očekuje se da će Ukrajina moći da počne međunarodnu primenu NCTS-a krajem 2022. godine. Ovome bi trebalo da prethodi usvajanje od strane Vrhovne Rade nacrta zakona br. 7420 i nacrta zakona o pristupanju dvema konvencijama, sprovođenju svih relevantnih međunarodnih procedura.

Podsećanja radi, Ukrajina je počela da koristi NCTS u novembru 2020. godine u pilot režimu, a faza nacionalne primene NCTS-a počela je u martu 2021. godine.

Prema podacima Ministarstva finansija, zaključno sa julom 2022. godine u NCTS sistem je već registrovano više od 1.100 trgovaca, oko 4.500 carinskih službenika, podneto je više od 5.500 deklaracija, 13 kompanija je dobilo status finansijskog garanta, a počelo je pružanje posebnih olakšica u tranzitu ukrajinskim preduzećima.