Brod sa „ukradenim ukrajinskim žitom” u turskoj luci

Brod sa „ukradenim ukrajinskim žitom” u turskoj luci

Brod iz okupiranog grada Berdjanska, na jugu Ukrajine, ušao je u luku Karasu u Turskoj, donoseći ukrajinsko žito koje je najverovatnije ukrala Rusija, rekao je ukrajinski ambasador u Turskoj Vasil Bodnar, koji je objavio vest na Fejsbuku, prenosi Ukrinform.

Diplomate trenutno preduzimaju neophodne mere u vezi sa tim, napomenuo je ambasador.

„Pismom iz Generalnog tužilaštva apelovali smo na tursku stranu da preduzme hitne mere. Imamo dobru komunikaciju i blisku saradnju sa vlastima Republike Turske. Uveren sam da će odluke koje treba da budu donete sprečiti pokušaje da se narušiti suverenitet Ukrajine!“ napisao je Bodnar.

Dojavu o nelegalnom izvozu žitarica potvrđuje i agencija Argus medija. Brod koji prevozi 7.000 tona žitarica ilegalno izvezenog iz Ukrajine zove se Zhibek Zholi, obavestio je Andrii Klimenko, šef grupe za praćenje na Crnomorskom institutu za strateške studije.

Ovo nije prvi brod koji prevozi žito ilegalno prebačeno iz Ukrajine u Tursku.

„Danas posmatramo osam brodova koji isporučuju žito iz ruskih okupiranih luka Krima direktno u turske luke“, rekla je Katerina Jaresko, novinarka projekta „SeaCrime Peacemaker“.

Brod za suvi teret „Žibek žoli“ izgrađen je u Rusiji po narudžbini kazahstanske KTZ Ekpress Shipping. Plovilo vijori rusku zastavu.