Bivši advokat Epla izjasnio se krivim za zloupotrebu položaja

Bivši advokat Epla izjasnio se krivim za zloupotrebu položaja

Bivši visoki advokat u Apple-u odgovoran za sprovođenje kontrole zloupotreba u vezi sa kupovinom akcija priznao je da je zloupotrebio položaj trgujući akcijama u periodu dugom pet godina.

Džin Levof, koji je ranije bio kopredsedavajući Eplovog komiteta za otkrivanje informacija, izjasnio se u četvrtak na saveznom sudu u Nju Džersiju po šest tačaka tačaka za bezbednosnu prevaru u vezi sa više od 14 miliona dolara poslova koje je obavio između 2011. i 2016.

Levof (48) je bio direktor korporativnog prava u Apple-u od 2008. do 2013. i viši direktor do njegovog otkaza 2018. Federalni tužioci su ga optužili 2019. godine.

Prema tužiocima, Levofova pozicija u komitetu za obelodanjivanje omogućila mu je da dobije rani pregled Eplovih kvartalnih izveštaja o dobiti pre nego što bi oni bili javno objavljeni.

Ministarstvo pravde je saopštilo da je Levofu bilo zabranjeno da trguje tokom „perioda zabrane“ (vreme kada nije dozvoljena kupovina i prodaja akcija) kada je imao uvid u privilegovane informacije, ali da je „ignorisao“ ograničenja i „u više navrata obavljao trgovine na osnovu materijalnih, nejavnih informacija bez znanja ili ovlašćenja Epla“.

Levof je priznao da je trgovao privilegovanim informacijama u više navrata. Ukupno je zaradio 604.000 dolara, kako od ostvarenog profita, tako i od izbegnutih gubitaka.

Svaka od šest tačaka za prevaru sa hartijama od vrednosti nosi kaznu do 20 godina zatvora i novčanu kaznu od 5 miliona dolara. Izricanje presude zakazano je za 10. novembar.

Komisija za hartije od vrednosti je takođe podnela građansku parnicu protiv Levofa.

Advokat Levofa, Kevin Marino, odbio je da komentariše.

„Džin Levof je izdao poverenje jedne od najvećih svetskih tehnoloških kompanija radi sopstvene finansijske dobiti“, rekao je Vikas Kana, američki tužilac za Nju Džersi.

„Uprkos tome što je odgovoran za sprovođenje Epleove sopstvene zabrane trgovine informacijama, Levof je iskoristio svoju poziciju poverenja da izvrši tu trgovinu kako bi napunio svoje džepove.

Terens Rajli, vršilac dužnosti specijalnog agenta FBI, rekao je da je Levof „izigrao sistem“ i da je predstavljao „pretnju održivosti naših pravila poslovanja“.

„Prosečan Amerikanac, čija je penziona štednja uložena u ove kompanije, ima pravo da očekuje da se pravila poštuju, da se igra pošteno i da je njihov kapital bezbedan od profitera koji voljno zaobilaze pravila kako bi poboljšali sopstvene finansije na račun drugih“, rekao je Rajli.

Eple nije odgovorio na zahteve za komentar.