Predsednik Srbije uručio Vidovdanska odlikovanja zaslužnima

Predsednik Srbije uručio Vidovdanska odlikovanja zaslužnima

„Na Vidovdan su naši preci na Kosovu polju branili civilizaciju i kulturu, iskonske, danas bi rekli evropske, a svakako srpske vrednosti“, poručio je u utorak uveče predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanosti na kojoj je uručio vidovdanska odlikovanja zaslužnima.

Vučić je dodao da je Vidovdan „i naša golgota, i vasrksnuće, moralno i duhovno“.

Na Vidovdan se vidi bolje nego ikada da Srbija korača brzo napred, brže nego ikada u istoriji, da je nije lako zaustaviti na tom putu, istakao je.

Vučić se, obraćajući se prisutnima, osvrnuo i na predsednički mandat koji je dobio od građana i kazao da „ne postoji veća čast od toga da dva puta zaredom osvojite u prvom krugu tako veliko poverenje i podršku naroda, ali ni veća obaveza, a ni odgovornost od te, posebno u teškim vremenima kakva su danas“.

Predsednik Srbije uručio je Vidovdanska odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, a ordenom Republike Srbije na lenti, za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Japana, odlikovan je bivši premijer Japana Šinzo Abe.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su akademik Vasilije Krestić za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti istorijskih nauka, zatim akademik Svetislav Božić za naročite zasluge za Srbiju i njene građane i postignute rezultate u oblasti muzičke umetnosti.

Vidovdanska odlikovanja dodeljuju se zaslužnim pojedincima i institucijama iz zemlje i inostranstva koji su svojim zalaganjem dali veliki doprinos u sferama u kojima rade i deluju.

Između ostalih, dobitnici vidovdanskih odlikovanja su i holivudski glumac Rejf Fajns, čuveni tenor Andrea Bočeli, fado pevačica Mariza, glumac Miloš Biković, selektori fudbalske i košarkaške reprezentacije Dragan Stojković Piksi i Svetislav Pešić, akademik Vasilije Krestić, reditelj Egon Savin, dečije pozorište u Subotici, gimnazija u Čačku, ali i trojica srpskih vatrogasaca koji su spasili dete iz šahta punog vode.

Vidovdan je zvanični državni praznik u Srbiji.