Moskva daje recept za brzo okončanje ukrajinskog sukoba

Moskva daje recept za brzo okončanje ukrajinskog sukoba

Ako Kijev naredi svojim trupama da polože oružje i ispuni zahteve Moskve, ceo rusko-ukrajinski sukob mogao bi da bude završen do kraja dana, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima tokom konferencijskog poziva u utorak.

„Ukrajinska strana može sve da zaustavi pre kraja današnjeg dana. Mora postojati naređenje da nacionalistički bataljoni i ukrajinski vojnici polože oružje. Zahtevi Rusije takođe moraju biti ispunjeni“, rekao je Peskov, komentarišući nedavnu tvrdnju ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da sukob mora da se okonča pre zime.

Peskov je napomenuo da su „sve ostalo samo misli Zelenskog“, dodajući da ruska specijalna operacija u Ukrajini teče po planu i ostvaruje svoje ciljeve.

Rojters je u ponedeljak preneo da je Zelenski, razgovarajući sa liderima G7 putem video veze, insistirao da sukob između Moskve i Kijeva mora da bude rešen do kraja godine pre nego što su oštri zimski uslovi otežali ukrajinskim trupama borbu protiv ruske snage. Prema pisanju lista, on je pozvao nacije G7 da Ukrajini dostave više oružja i uvedu oštrije sankcije Moskvi.

Prema francuskom zvaničniku na kojeg se poziva AFP, Zelenski je tokom istog obraćanja takođe izjavio da Ukrajina nema nameru da vodi razgovore sa Rusijom dok ne dobije povoljniju poziciju i vrati teritorije koje je izgubila nakon što je Moskva krenula u ofanzivu krajem februara.

Poslednja runda razgovora između Moskve i Kijeva održana je u martu u Turskoj, kada su dve strane pokušale da pregovaraju o mirnom rešenju sukoba. Od tada su, međutim, pregovori potpuno zaustavljeni, pošto je ukrajinska strana insistirala da će se vratiti za sto samo kada bude u „jačoj pregovaračkoj poziciji“.

Najveći ukrajinski pregovarač Dejvid Arahamija sugerisao je prošle nedelje da Kijev veruje da bi mogao da postigne ovu „povoljnu poziciju“ do kraja avgusta nakon što sprovede „kontraofanzivne operacije u određenim oblastima“.

Rusija je napala susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokol iz Minska, uz posredovanje Nemačke i Francuske, osmišljen je da otcepljenim regionima da poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.