Vlada Crne Gore: Usklađena radna verzija Temeljnog ugovora sa SPC

Vlada Crne Gore: Usklađena radna verzija Temeljnog ugovora sa SPC

Radne grupe Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve načelno su uskladile radnu verziju Temeljnog ugovora koja će dalje ići prema radnim telima Vlade u skladu sa uobičajenom procedurom, saopšteno je iz kabineta predsednika Vlade.

„Kao što smo obećali, u cilju ostvarivanja pune transparentnosti, tekst će ubrzo biti objavljen na zvaničnom sajtu Vlade Crne Gore“, navodi se u saopštenju, preneo je portal RTCG.

SPC je u Crnoj Gori odigrala veliku ulogu u smeni višedenijske vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) pre dve godine , litijama protiv Zakona o slobodi veroispovesti.

Dugo vremena u toj vlasti bio je i SDP. Te dve partije potom su optuživale tadašnju Vladu Zdravka Krivokapića da služi SPC i sprovodi njenu, kako su govorili, kleronacionalističku agendu posrbljavanja Crne Gore. Stoga ne čudi njihovo oštro protivljenje oko ovog pitanja, pogotovo sada kada je SDP ponovo u Vladi, a ona ne može opstati bez podrške DPS u parlamentu.

DPS i SDP traže i da Vlada potpiše ugovor sa svim verskim zajednicama, pa i sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom, koja nije zvanično priznata od ostalih pravoslavih crkava.

Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je ranije da Vlada Crne Gore neće pasti zbog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.