Osoblje Bi-Bi-Sija reklo da postoji više od 150 polova

Osoblje Bi-Bi-Sija reklo da postoji više od 150 polova

Bi-Bi-Si je angažovao konsultante za „trans i nebinarnu inkluziju“ da kažu svom osoblju da postoji više od 150 polova i uputi ih da jedni drugima kontrolišu upotrebu rodnih zamenica, preneo je Telegraf u subotu.

Prema izveštaju, Bi-Bi-Si je poslao e-poštu svojim radijskim producentima i urednicima programa pozivajući ih da prisustvuju nekoliko obuka prošle godine u organizaciji Global Butterflies, grupe koja sebe opisuje na LinkedIn-u kao nudi „Trans & Nebinari Corporate Inclusion Obuku i konsultacije“.

Tokom sesija, osoblju je navodno rečeno da „ljudi mogu da se identifikuju na više od 150 načina, i sve više!“ Prikazani su im primeri novoizmišljenih zamenica za rod kao što su „ke, kem, kirs“ i rečeno im je da u svoje potpise e-pošte uvrste sopstvene zamenice kako bi bile „inkluzivnije i dobrodošle“ i da bi unapredile svoj „trans brend“.

Onima koji se odluče da koriste tradicionalne zamenice „on/ona“ rečeno je da ovi deskriptori „mogu da izazovu nelagodnost, stres i anksioznost“ za trans i nebinarne kolege, i da „upotreba tačnih zamenica i imena smanjuje rizik od depresije i samoubistva“.

„Ako čujete kolegu kako koristi netačne zamenice za nekoga, odvojite ga u stranu i podsetite ga na tačne zamenice“, rečeno je prisutnima.

Treninzi su održani manje od godinu dana nakon što je Tim Dejvi preuzeo mesto direktora Bi-Bi-Sija. Preuzevši uzde, Davie je dao instrukcije zaposlenima u emiterskoj kući koju finansiraju poreski obveznici da prestanu sa „signalizacijom vrlina“ na mreži i pozvao novinare da ostanu nepristrasni, pa čak i da paze svoj govor tela i ton glasa kada su pred kamerom, kako bi izbegli otkrivanje „ličnog mišljenja ili predrasude.”

Usred ovog očiglednog obračuna sa budnom ideologijom, zaposleni u Bi-Bi-Sijevoj ‘Pride Netvork’ su tvrdili da su im viši službenici rekli da se „naviknu“ da pokrivaju priče i čuju mišljenja koja vređaju njihova osećanja, kao što je priča o primoravanju lezbejki na seks sa transrodnim ženama, koje su biološki muškarci.

Međutim, izvor Telegrapha, koji je nedavno napustio korporaciju, rekao je da „BBC jednostavno ne razume šta se dešava sa ideologijom rodnog identiteta“ i da „pogađa društvenu zarazu među mladim ljudima, a ne da je odrasla osoba u soba.”

Uzbunjivač je rekao da postoji „tesno povezana zavera na vrhu BBC Nevs-a koja prećutno odobrava rodnu ideologiju“. Ova grupa navodno obara priče koje su kritične prema transrodnoj ideologiji, dok priče koje „afirmišu rodnu ideologiju… idu pravo na izlaz“.

Bi-Bi-Si nije rekao Telegrafu koliko je novca poreskih obveznika platio Global Butterflies-u za treninge, ali je rekao da je od tada prekinuo veze sa grupom. Portparol Bi-Bi-Sija je obuke opisao kao „dobrovoljne” i navodno nisu imale „nikakve veze ili uticaja na bilo kakvo uređivačko donošenje odluka”.

Global Butterflies nije odgovorio Telegrafu, a njegova veb stranica nije radila zbog održavanja kada je RT proverio. Arhivirana verzija sajta od prošle godine navodi Londonsku berzu, Šel, Nacionalnu zdravstvenu službu, Britansku saobraćajnu policiju i Stratešku komandu Ujedinjenog Kraljevstva kao neke od svojih klijenata. Kao klijent se pominje i OFCOM, britanski medijski regulator odgovoran za nadzor sadržaja emitera, uključujući BBC.