Jurij Ihnat: Ukrajina je postala „poligon za testiranje“ ruskih raketa

Jurij Ihnat: Ukrajina je postala „poligon za testiranje“ ruskih raketa

Od prvog dana rata, Ruska Federacija je upotrebila veliki broj projektila za udar na Ukrajinu. Nažalost, naša zemlja je postala neka vrsta poligona za ruske rakete raznih tipova.

„Koristili su ih od prvog dana. Nije tajna, mi objavljujemo ove informacije. Oružje koje koristi Rusija je izuzetno raznoliko. Ukrajina je, nažalost, neka vrsta poligona za Rusiju“, rekao je Jurij Ihnat, portparol Ratnog vazduhoplovstva. Komanda Oružanih snaga Ukrajine, rekla je tokom nacionalnog teletona na pitanje da li su Rusi ranije koristili rakete koje su danas ispalili na Kijev.

On je kao primer naveo rakete morskog lansiranja Kalibr koje se ispaljuju uglavnom iz Crnog mora. Strateški bombarderi Tu-95, Tu-160 lansiraju ruske rakete tipa Kh. Ove krstareće rakete lete iz kaspijskog regiona.

Portparol je objasnio da su rakete Kh-22 brze rakete koje mogu da razviju brzinu od oko 3.000 km na h. Lansiraju se iz bombardera dugog dometa TU-22M3. Ako je ranije Rusija lansirala takve rakete iz Rostovske oblasti, Crnog mora, sada je ove avione premestila na sever. Leteći u vazdušni prostor Belorusije, avion pogađa severne regione pošto ova raketa ima domet od samo 600 km.

Istovremeno, Ihnat je nazvao Iskander i sovjetski sistem Točka-U najrazornijim. Ukrajinske jedinice protivvazdušne odbrane ove rakete najteže obaraju.

„Postoje operativno-taktički sistemi „Iskander“ i sovjetski sistemi „Točka-U“. Ove rakete lete balističkom putanjom velikom brzinom. Vazduhoplovstvu je izuzetno teško da obori takve rakete, ali ima slučajeva da ih obaramo. Takođe je teško oboriti rakete operativno-taktičkih sistema Bastion koji su više dizajnirani da gađaju pomorske ciljeve. Njihova raketa Oniks takođe ima brzinu od preko 3.000 km na h, teško je gađati“, objasnio je portparol.

Prema njegovim rečima, realnije je oboriti krstareće rakete tipa Kalibr i razne modifikacije raketa tipa Kh.

Neke rakete su izuzetno tehnološke, prilično moderne i koštaju od 5 miliona dolara. Rakete se izbacuju iz Kaspijskog mora i lete držeći se zemlje, što u velikoj meri otežava njihovo otkrivanje od strane snaga PVO, dodao je Ihnat.