Vatikan: „Pro-life“ nije samo protivljenje abortusu

Vatikan: „Pro-life“ nije samo protivljenje abortusu

Aktivisti protiv abortusa trebalo bi da se bave drugim pitanjima koja mogu da ugroze život, kao što su lak pristup oružju, siromaštvo i rastuća stopa smrtnosti porodilja, rekao je u subotu direktor redakcije Vatikana.

U uvodniku za medije o presudi Vrhovnog suda Sjedinjenih Država o okončanju ustavnog prava na abortus, Andrea Tornijeli je rekao da oni koji se protive abortusu ne mogu birati pitanja koja se odnose na život.

„Biti ‘za život’, uvek, na primer, znači biti zabrinut da li se stopa smrtnosti žena zbog majčinstva poveća“, napisao je on.

On je citirao statistiku Centra za kontrolu i prevenciju bolesti koja pokazuje sveukupno povećanje stope smrtnosti porodilja i da je ta stopa bila skoro tri puta veća za crne žene.

„Biti ‘za život’, uvek, znači pitati se kako pomoći ženama da dočekaju novi život“, napisao je on, citirajući statistiku bez izvora da 75 odsto žena koje su abortirale žive u siromaštvu ili imaju niske plate.

On je takođe citirao statističke podatke Harvard Reviev of Psichiatri koji pokazuju da Sjedinjene Države imaju mnogo niže stope plaćenog roditeljskog odsustva u poređenju sa drugim bogatim zemljama.

„Biti ‘za život’, uvek, znači i braniti ga od pretnje vatrenim oružjem, koje je, nažalost, postalo vodeći uzrok smrti dece i adolescenata u SAD. napisao je.

Rimokatolička crkva uči da je abortus ubistvo jer život počinje u trenutku začeća i završava se prirodnom smrću.

Papa Franja uporedio je abortus sa „unajmljivanjem ubice“ da eliminiše problematičnu osobu.

Ali on je pokušao da odvrati Katoličku crkvu SAD od toga da abortus vidi kao jedinstveno, sveobuhvatno životno pitanje u takozvanim kulturnim ratovima u zemlji.

Smrtna kazna, kontrola oružja, podrška porodicama i imigracija su takođe životna pitanja, rekao je on.

Vatikanska akademija za život pohvalila je presudu Vrhovnog suda SAD u petak, rekavši da je izazvala svet da razmisli o životnim pitanjima, ali i pozvala na društvene promene kako bi se pomoglo ženama da zadrže svoju decu.

Američki predsednik Džo Bajden, doživotni katolik, osudio je presudu, nazvavši je „tužnim danom“ za Ameriku i označivši konzervativce suda kao „ekstremne“.