Džonson: Velika Britanija bi mogla da pošalje ukrajinske izbeglice u Ruandu

Džonson: Velika Britanija bi mogla da pošalje ukrajinske izbeglice u Ruandu

Ukrajinske izbeglice koje ilegalno stignu u Britaniju mogle bi da budu deportovane u Ruandu na obradu, priznao je britanski premijer Boris Džonson.

Džonson je upitan o mogućnosti slanja ukrajinskih migranata u tu centralnoafričku zemlju tokom njegove posete glavnom gradu Ruande Kigaliju u četvrtak.

„Jedine okolnosti u kojima će ljudi biti poslati u Ruandu bile bi ako ilegalno dođu u Veliku Britaniju i time podrive bezbedne i legalne rute koje imamo“, odgovorio je on.

Velika Britanija je već izdala oko 130.000 viza ukrajinskim državljanima usred sukoba sa Rusijom i „imaju najmanje dve veoma dobre rute za dolazak u [UK]“, primetio je premijer.

„Ali ako dođete ovde ilegalno, potkopavate sve one koji ovde dolaze legalno. I to je ludo. Tako da se bojim da je odgovor, pretpostavljam, da, u teoriji bi se to moglo dogoditi.

Međutim, Džonson je dodao da je „veoma malo verovatno“ da će bilo koji Ukrajinac zaista biti primoran da pređe 4.000 milja dugo od Velike Britanije do Centralne Afrike.

Ove primedbe predstavljaju odstupanje od premijerove prethodne tvrdnje prošlog meseca, u kojoj je rekao da se deportacija migranata koji stižu iz Ukrajine „jednostavno neće dogoditi“.

Kontroverznu šemu deportovanja ilegalnih migranata u Ruandu radi obrade objavila je britanska vlada u aprilu, a koštaće ukupno 120 miliona funti (147,2 miliona dolara).

Džonson je insistirao da će strategija potkopati poslovni model trgovaca ljudima, koji ilegalno prevoze ljude u Britaniju.

Međutim, projekat je naišao na značajne kritike od strane opozicije i grupa za ljudska prava, a inauguracioni let za Ruandu je otkazan kao rezultat presude Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) u poslednjem trenutku.

Sekretarka unutrašnjih poslova u senci Ivet Kuper obrušila se na Džonsona zbog njegovih najnovijih komentara, rekavši da je „sramotno što premijer misli da je u redu poslati Ukrajince koji beže od rata koji stignu ovde bez pravih papira hiljadama milja do Ruande umesto toga“.

„Više puta smo upozoravali da je ova politika neizvodljiva, neetička, iznuđivački skupa i rizikuje da trgovinu ljudima pogorša. Premijer sada treba da odustane od ovoga“, insistirao je laburistički političar.