Kačinjski: Raspoređivanje mirovnih snaga NATO-a u Ukrajini ne bi trebalo da se završi Trećim svetskim ratom

Kačinjski: Raspoređivanje mirovnih snaga NATO-a u Ukrajini ne bi trebalo da se završi Trećim svetskim ratom

Moguće raspoređivanje NATO kontingenta u Ukrajinu može biti mirno i uopšte ne znači početak Trećeg svetskog rata.

Jaroslav Kačinjski, lider poljske vladajuće partije Pravo i pravda (PiS), rekao je ovo u intervjuu za Polska tajms, prenosi Ukrinform.

„Ipak, takva intervencija [raspoređivanje trupa NATO-a u Ukrajinu] može biti miroljubiva. Predložio sam to tokom moje posete Kijevu [15. marta] jer sam video potrebu da se stvori strateška alternativa ruskim trupama. Ukrajina i dalje kontroliše većinu svoju teritoriju, a jedinice NATO-a mogu tamo da uđu na poziv ukrajinskih vlasti“, rekao je Kačinjski.

On je napomenuo da je u martu izneo svoj predlog u vreme kada su ruske trupe htele da zauzmu Kijev, odakle su isterane.

Kačinjski je rekao da sada čak i bivši vrhovni saveznički komandant NATO-a u Evropi, general Vesli Klark, govori o mogućoj vojnoj intervenciji NATO-a u Ukrajini.

„Mislim da, možda, ovo nije odluka bez alternative. Međutim, naravno, zaslužuje ozbiljno razmatranje i uopšte ne bi trebalo da se završi Trećim svetskim ratom“, rekao je Kačinjski.

U intervjuu je rekao da se čini da će oružani sukob koji u Donbasu traje od 2014. godine oslabiti Ukrajinu na dugi niz godina.

U međuvremenu se pokazalo da ga je to ojačalo“, naglasio je Kačinjski.

On je ponovo kritikovao Mađarsku zbog njenog stava o Ukrajini. On je izrazio žaljenje što se stav Budimpešte o Ukrajini i Rusiji nije promenio od parlamentarnih izbora. On je napomenuo da je Mađarska podržala šesti paket sankcija Rusiji i da stoga nije „pravi saveznik Moskve“.

„Međutim, činjenica je da sada živimo u svetu u kome treba da budemo odlučni i nedvosmisleni, a ne neutralni. Neutralnost danas nije dovoljna“, rekao je Kačinjski.

Kačinjski je prvi put najavio svoju ideju da 15. marta pošalje mirovni kontingent NATO-a u Ukrajinu u okviru zajedničke posete premijera Poljske, Češke i Slovačke Kijevu. Ovo je bila prva poseta međunarodnih gostiju tako visokog nivoa Kijevu od početka sveopšte oružane agresije Rusije na Ukrajinu 24. februara.