PFAS ‘zauvek hemikalije’ su svuda, šta znamo o njima?

PFAS ‘zauvek hemikalije’ su svuda, šta znamo o njima?

Prošle nedelje, Agencija za zaštitu životne sredine [EPA] objavila je novo savetodavno upozorenje da čak i male količine nekih PFAS hemikalija koje se nalaze u vodi za piće mogu predstavljati rizik.

Naučnici svuda pronalaze PFAS. Kada ovakvi proizvodi završe na deponijama, ovi zagađivači prodiru u naše tlo, vazduh i vodu za piće. Tako PFAS završavaju u hrani, divljim životinjama, pa čak i našem krvotoku.

Dakle, kako da se krećemo u svetu ispunjenom štetnim hemikalijama?

Arlene Blum je biofizički hemičar i izvršni direktor Instituta za zelenu naučnu politiku, i ona provodi mnogo svog vremena edukujući javnost o PFAS-u, uključujući članove Kongresa.

Ona nas vodi kroz šta su PFAS, zašto su problem i šta se može učiniti u vezi sa njima.
Šta su PFAS?

Skraćeno za „per-i polifluoroalkil supstance“, PFAS su klasa hiljada hemikalija koje je napravio čovek i koje postoje od 1940-ih.

I kao što nadimak sugeriše, „zauvek hemikalije“ su tu već duže vreme. Oni se ne raspadaju, što je dovelo do široko rasprostranjene kontaminacije.

Proizvođači koriste PFAS da naprave proizvode otporne na ulje, toplotu, mrlje ili vodu. Nalaze se u svemu, od kozmetike, do opreme na otvorenom, tiganja bez lepljenja, omota za hranu i bezbroj drugih, prema CDC-u. Blum kaže da su joj PFAS „omiljeni“ jer su najbolji i najgori.

„Oni su najbolji po tome što su veoma korisni u održavanju stvari suvim, čuvanju masnoće u stvarima“, rekla je ona. „Ali oni su najgori jer… nikada se ne pokvare, a za sve one koje su proučavane utvrđeno je da su štetne.“

U 2016. godini, EPA je rekla da PFAS nisu pretnja na niskim nivoima: 70 delova na trilion. Agencija je upravo promenila taj savet, snizivši „sigurni“ prag u suštini na nulu. PFAS i dalje predstavlja rizik na toliko niskim nivoima da nisu otkriveni, saopštila je EPA.

Naučnici još uvek uče o efektima PFAS-a na ljude, ali studije pokazuju da ove hemikalije mogu oštetiti različite sisteme u telu.

Agencija za toksične supstance i registar bolesti kaže da izloženost PFAS-u može dovesti do većeg rizika od raka bubrega ili testisa, povećanja nivoa holesterola i oštećenja jetre i imunog sistema.

Pored toga, studija objavljena u časopisu Hipertension otkrila je da PFAS može dovesti do visokog krvnog pritiska kod žena srednjih godina.

Blum kaže da iako svako verovatno ima PFAS u svom telu, to ne znači da će svaka osoba razviti ova stanja. Ovo su potencijalni neželjeni efekti koji su pronađeni kao rezultat izloženosti ovim zagađivačima.

Zvaničnici američke vlade preduzeli su niz koraka kako bi se pozabavili zagađenjem PFAS-om na državnom i saveznom nivou.

Zajedno sa nedavnim savetima za vodu za piće, EPA je najavila 1 milijardu dolara za finansiranje infrastrukturnih grantova za rešavanje zagađenja od PFAS i drugih hemijskih zagađivača. Njihov cilj je da poboljšaju zdravstvenu zaštitu stvarima poput testiranja vode.

U oktobru 2021. godine, Bela kuća je objavila inicijative za zaštitu zajednica i životne sredine od PFAS-a. Bajdenova administracija je navela korake za osam vladinih agencija, uključujući Upravu za hranu i lekove, da se pozabave zagađenjem PFAS.
Visoki nivoi ‘zauvek hemikalija’ otkriveni u vodi za piće u Severnoj Virdžiniji

Nekoliko zvaničnika je svedočilo pred saslušanjem u senatskom odboru 2021. o merama Ministarstva odbrane da se nosi sa ovim hemikalijama, posebno na odbrambenim lokacijama širom zemlje. Prema DOD-u, uložilo je više od 1,5 milijardi dolara u istraživanje PFAS-a i napore za čišćenje i pokušava da pomogne ljudima na frontovima koji su najviše pogođeni – kao što je testiranje krvi za vatrogasce koji su izloženi PFAS-u u vatrogasnoj peni.

Blum kaže da bi vladina regulativa primorala kompanije da preduzmu akciju, ali odgovornost takođe pada na privatni sektor da prestane da koristi PFAS u svojim proizvodima.

„Proizvođači mogu da se kreću brže od vlade“, rekla je ona. „Ali mogućnost vladine regulacije ih definitivno pokreće napred.

Blum je istakao da ovaj teret ne bi trebalo da padne na ramena potrošača, a PFAS je teško u potpunosti izbeći. Ona kaže da je zaista na proizvođačima i vladi da zaustave – ili zabrane – upotrebu ovih hemikalija.

Mnoge kompanije su se obavezale da će prestati da koriste ova jedinjenja u svim proizvodima, uključujući neke brendove odeće, brze hrane i sportova na otvorenom. Institut Green Science Polici sastavio je listu brendova proizvoda koji ne sadrže PFAS.

Prema Blumu, ako već posedujete nešto što sadrži PFAS, bezbedno je da ga koristite sve dok ga pravilno koristite (na primer: nemojte pregrejati svoje tiganje sa neprijanjajućim slojem). Ona samo traži da tražite drugu alternativu kada dođe vreme da ih zamenite.

„Možete da nosite svoju jaknu, možete da koristite svoju šerpu, ali nemojte da kupujete drugu [koja je proizvedena sa PFAS-om]“, rekla je ona.