Blogerka tvrdi da je u Nemačkoj ispituju zbog izveštavanja o Donbasu

Blogerka tvrdi da je u Nemačkoj ispituju zbog izveštavanja o Donbasu

Blogerka sa desetinama hiljada pretplatnika rekla je da je ispitana u Nemačkoj zbog njenog izveštavanja o sukobu u Ukrajini. Nemački mediji su potvrdili da je aktivista predmet istrage lokalnog tužilaštva.

U intervjuu emitovanom u petak na ruskom Prvom kanalu, Alina Lip je rekla da je „proganjana“ posebno zbog objave od 24. februara, dana kada je Rusija započela rat u Ukrajini. Tada je napisala da je počela „denacifikacija“, a takođe je optužila Ukrajinu da je godinama ubijala civile.

„Drugo, gonjena sam zbog činjenice da sam 12. marta na svom Telegram kanalu objavila video u kojem sam rekao da Ukrajina sprovodi genocid u Donbasu“, otkrila je Lip.

Prema nemačkom novinskom sajtu t-online, organi za sprovođenje zakona sumnjiče Lip da „stalno pokazuje svoju solidarnost sa ruskim ratom protiv Ukrajine“, da podstiče podele u nemačkom društvu i da širi mržnju kroz „iskrivljeno, delimično lažno“ izveštavanje.

Slučaj je prvobitno otvorilo nemačko javno tužilaštvo u Lueneburgu nakon više pritužbi od februara, prenosi t-online, pozivajući se na portparola tela. Kasnije je saopšteno da je predat tužilaštvu u Getingenu, koje je centralna kancelarija za istragu zločina iz mržnje na internetu.

Lip, koja trenutno živi u Rusiji i snimila je nekoliko reportaža iz Donbasa, rođena je od majke Nemice i oca Rusa. Ona vodi novinski blog na nemačkom jeziku pod nazivom „Vesti iz Rusije“. Takođe ima Telegram kanal sa preko 174.000 pratilaca i mali video kanal na PeerTube-u. Nejasno je da li se blogerka suočila sa bilo kakvim optužbama u Nemačkoj. Međutim, lokalna banka, DKV-Bank, zaplenila je finansijsku imovinu koju je dobila kao donacije, prema t-online-u, sa 1.600 evra (1.679 dolara) za koje se kaže da je zamrznuto sa njenog računa.

Lip je istragu protiv nje označila kao „stranačko pravosuđe” i rekla da je kažnjena zbog kršenja „nepisanog zakona”, dodajući da je u njenom slučaju meta „sloboda izražavanja”. Prema nemačkom krivičnom zakonu, odobravanje ili odobravanje krivičnog dela „na način koji bi mogao da naruši javni mir“ kažnjivo je novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.