NATO obećava više teškog naoružanja za Ukrajinu

NATO obećava više teškog naoružanja za Ukrajinu

Ukrajina mora dobiti više teškog naoružanja NATO-a, rekao je šef vojnog bloka u utorak, uoči sastanka „kontakt grupe“ predvođene SAD na kojoj se razgovaralo o logistici tog poduhvata. NATO pokušava da se prilagodi zahtevima Kijeva koji se „konstantno menjaju“, kaže američki izaslanik u alijansi.

„Ukrajina bi trebalo da ima više teškog naoružanja, a saveznici i partneri iz NATO-a su obezbedili teško naoružanje… i oni takođe pojačavaju“, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg u utorak u Hagu, gde se sastao sa liderima sedam zemalja članica uoči Samit NATO-a zakazan za kraj juna.

„Što se tiče naoružanja, ovde smo ujedinjeni da je ključno da Rusija izgubi rat“, rekao je holandski premijer Mark Rute, koji je bio domaćin sastanka. „A pošto ne možemo da imamo direktnu konfrontaciju između NATO trupa i Rusije, ono što treba da uradimo je da obezbedimo da Ukrajina može da vodi taj rat, da ima pristup svom neophodnom oružju.

Sastanku u Holandiji prisustvovali su i predsednik Rumunije Klaus Johanis, danska premijerka Mete Frederiksen, belgijski premijer Aleksandar De Kru, poljski premijer Mateuš Moravjecki, portugalski Antonio Kosta i letonski premijer Krisjanis Karins. Stoltenberg je ranije posetio Švedsku i Finsku, koje su podnele zahtev za ulazak u NATO, ali najverovatnije neće biti zvanično pozvane na samit 29-30. juna u Madridu, zbog prigovora Turske.

U međuvremenu, saopšteno je da je stalna predstavnica SAD pri NATO-u Džulijan Smit rekla da zemlje NATO-a pokušavaju da se prilagode zahtevima Kijeva za dodatnim naoružanjem, koje se stalno menja.

Prema Pentagonu, početni napori za snabdevanje Ukrajine bili su usredsređeni na prenosne protivtenkovske i protivvazdušne rakete, ali se sada prebacuju na tenkove i tešku artiljeriju zbog prirode trenutnih borbi u Donbasu.

Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je da Kijevu hitno treba 1.000 haubica, 300 višecevnih raketnih sistema, 500 tenkova, 2.000 oklopnih vozila i 1.000 dronova.

Dok su SAD obećale samo četiri raketna bacača HIMARS, šef politike Pentagona, Kolin Kal, u utorak je otkrio da će oni biti snabdeveni teškim vođenim projektilima, dometa od 70 kilometara.

U međuvremenu, američki ministar odbrane Lojd Ostin doputovao je u Brisel, gde će predsedavati sastankom Ukrajinske kontakt grupe za odbranu kako bi se razgovaralo o tome kako najbolje snabdevati Kijev. Prema neimenovanom američkom zvaničniku kojeg citira Pentagonovo saopštenje za javnost, „Ukrajinci sami najbolje znaju sa čime imaju posla, i mi aktivno tražimo njihove informacije o uslovima na bojnom polju.

„Uopšteno govoreći, njihovu procenu smatramo pouzdanom i validnom“, dodao je zvaničnik.