Finska strahuje od „zamrzavanja“ članstva u NATO-u

Finska strahuje od „zamrzavanja“ članstva u NATO-u

Premijerka Finske Sana Marin smatra da u nedostatku dogovora sa Turskom pre samita NATO-a u Madridu pristupanje te zemlje Alijansi može biti „zamrznuto“.

Ona je to rekla u utorak tokom posete Švedskoj, javila je Evropska istina, pozivajući se na AFP.

„U ovoj fazi, mislim da je važno ići napred. Ako se ova pitanja ne reše pre Madrida (Samit NATO-a), postoji rizik da će situacija (pristupanje Finske NATO-u) biti zamrznuta. Ne znamo koliko dugo , ali dugo može da se desi“, rekao je Marin.

Samit NATO-a biće održan u Madridu 29. i 30. juna.

Prethodno je finski predsednik Saule Niiniste rekao da njegova zemlja neće ući u NATO odvojeno od Švedske, sa kojom je podnela zahtev za članstvo.

Podsetimo, Švedska i Finska su u maju podnele zahtev za ulazak u NATO. Svih 30 država članica mora da pristane na pridruživanje, ali Turska preti da će staviti veto.

Istovremeno, Finska je odbila da ispuni uslov Ankare za ulazak u NATO – da Turskoj izruči ljude koje turska vlada optužuje za veze sa teroristima.

A šef turskog parlamentarnog odbora za međunarodne poslove Akif Čagatai Kilić rekao je da je Ankara spremna da odloži razmatranje zahteva Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u dok se zemlje ne povinuju zahtevima Turske.