Amnesti internešenel: Rusija je granatirala Harkov zabranjenom municijom

Amnesti internešenel: Rusija je granatirala Harkov zabranjenom municijom

Ruske trupe ubile su stotine civila u ukrajinskom gradu Harkovu, granatirajući stambena naselja zabranjenom kasetnom municijom i nevođenim raketama.

Ovo se navodi u izveštaju „Svako može da pogine u bilo kom trenutku: neselektivni napadi ruskih trupa na Harkov, u Ukrajini“, koji je pripremila međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel, prenosi Ukrinform.

Amnesti internešenel je pronašao dokaze da su ruske trupe više puta koristile rasute nagazne mine i kasetnu municiju 9N210/9N235 zabranjenu međunarodnim pravom.

„Ruske snage su u više navrata izvodile razorne i neselektivne udare koristeći međunarodno zabranjene kasetne bombe na naseljena stambena područja, ubijajući i ranjavajući desetine civila. U baražu za baražom, muškarci, žene i deca su ubijani i ranjavani u svojim kućama i na ulicama, na igralištima i grobljima, dok su čekali u redovima za humanitarnu pomoć ili kupovali hranu“, navodi se u izveštaju.

Direktor medicinskog odeljenja Harkovske regionalne vojne uprave rekao je Amnesti internešenel da je 606 civila ubijeno i 1.248 povređeno u regionu Harkova između 24. februara i 28. aprila, oko 70 odsto njih u gradu Harkovu, a ostali u okolini. .

Rusija, primećuje Amnesti internešenel, nije članica ni Konvencije o kasetnoj municiji, ni Konvencije o zabrani upotrebe,

Skupljanje, proizvodnja i prenos protivpešadijskih mina i njihovo uništavanje. Međutim, međunarodno humanitarno pravo zabranjuje neselektivne napade i upotrebu oružja, koji su po svojoj prirodi usmereni i na militante i na civile.

Nediskriminatorni napadi koji ubijaju ili ranjavaju civile ili oštećuju civilne objekte smatraju se ratnim zločinima.

Izveštaj takođe opisuje smrt civila od nevođenih raketa.

Nenavođene rakete, kao što su Grads i Uragans, koje ruske snage rutinski koriste za granatiranje stambenih naselja Harkova, su inherentno netačne i proizvode efekte širokog područja, što ih čini neselektivnim kada se koriste u naseljenim područjima. Slično, standardni artiljerijski meci bez kompleta za precizno navođenje imaju tipičnu kružnu grešku verovatnu preko 100m. U stambenim oblastima gde zgrade nisu udaljene više od nekoliko metara jedna od druge, takve netačnosti će gotovo sigurno koštati živote civila i izazvati velika razaranja i oštećenja kuća i drugih civilnih objekata.

Kao što je navedeno, „ukrajinske snage su često delovale iz stambenih naselja, iz njih su napadale i privukle rusku vatru. Takva praksa je ugrozila civile u tim područjima i prekršila međunarodno humanitarno pravo. Ipak, važno je naglasiti da ova ukrajinska kršenja ni na koji način nisu opravdala neselektivne udare koje su ruske snage više puta izvodile protiv ovih naselja.

Istraživači Amnesti internešenela proveli su 14 dana u aprilu i maju istražujući 41 štrajk u Harkovu, u kojem su poginula najmanje 62 civila, a povređeno je preko 196. Posetili su lokacije štrajkova i intervjuisali 160 ljudi. Istraživači organizacije su takođe prikupili i analizirali materijalne dokaze sa lokacija napada, posebno fragmente municije koje su analizirali stručnjaci za oružje. Izveštaj daje konkretne primere i svedočenja stanovnika Harkova.

Harkov, grad od skoro 1,5 miliona stanovnika, bombardovan je od 24. februara, prvog dana ruske invazije na Ukrajinu.