Kijev: Činimo sve što je moguće da spasemo trojicu stranih boraca

Kijev: Činimo sve što je moguće da spasemo trojicu stranih boraca

Kijev čini sve što je moguće da spase trojicu stranih državljana koje su vlasti u Donbasu osudile na smrt zbog borbe za Ukrajinu, izjavio je poslanik i član ukrajinskog parlamentarnog odbora za bezbednost i odbranu, Fedir Venislavski.

Nakon što su zarobljeni, dvojica Britanaca i jedan Marokanac osuđeni su u četvrtak za „najamničke aktivnosti“ pred sudom u Donjeckoj oblasti, koja je proglasila nezavisnost.

„I Ministarstvo odbrane Ukrajine i Glavna obaveštajna uprava, koja se bavi razmenom zarobljenika, preduzimaju sve neophodne mere kako bi osigurali da ovi strani državljani budu spaseni“, rekao je poslanik Fedir Venislavski na nacionalnoj televiziji.

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da veruje da će vlasti u Donjecku na kraju delovati racionalno, „jer su svesne nepopravljivih posledica za njih i za Ruse ako preduzmu bilo kakve pogrešne korake protiv ova tri naša vojnika“.

Britanija je osudila izricanje kazne borcima kao „neverovatno kršenje“ Ženevske konvencije, prema kojoj ratni zarobljenici imaju pravo na imunitet i da ne bi trebalo da budu krivično gonjeni zbog učešća u neprijateljstvima.

Ukrajina, koja je odbacila presudu suda u Donjecku kao neovlašćenu, kaže da su borci potpisali ugovore sa ukrajinskim oružanim snagama.

Kao rezultat toga, „status ratnih zarobljenika prema međunarodnom pravu u potpunosti se odnosi na njih. Preduzećemo sve mere da ih spasemo“, rekao je Venislavski.