Ispitivanje novog leka protiv raka 100 odsto uspeha na maloj grupi pacijenata

Ispitivanje novog leka protiv raka 100 odsto uspeha na maloj grupi pacijenata

Ispitivanje koje je obavljeno ima seizmički uticaj u svetu onkologije: posle šest meseci eksperimentalnog lečenja, tumori su nestali kod svih 14 pacijenata sa dijagnozom raka rektuma u ​​ranoj fazi koji su završili studiju do trenutka kada je objavljena.

Istraživači u oblasti kolorektalnog karcinoma pozdravljaju studiju, objavljenu u nedelju u Nev England Journal of Medicine, kao revolucionarni razvoj koji bi mogao dovesti do novih tretmana i za druge vrste raka.

„Mislim da niko ranije nije video ovo, gde je svakom pacijentu tumor nestao“, rekla je Andrea Čerkek, onkolog iz Memorijalnog centra za rak Sloun Ketering u Njujorku i glavni autor studije.

Svi pacijenti su imali istu genetsku nestabilnost kod raka rektuma i još nisu bili podvrgnuti lečenju. Svakom je dato devet doza intravenoznog dostarlimaba, relativno novog leka dizajniranog da blokira specifični protein ćelije raka koji, kada se ekspresuje, može da izazove imuni sistem da zadrži svoj odgovor na borbu protiv raka.

Posle šest meseci, skeniranje koje je nekada pokazalo čvoraste, promenjene tumore umesto toga otkrilo je glatko, ružičasto tkivo. Nikakvi tragovi raka nisu otkriveni na skeniranju, biopsijama ili fizičkim pregledima.

„Svih 14 pacijenata? Šanse su izuzetno niske i zaista nezapamćene u onkologiji“, rekao je Čerček.

Rezultati su bili toliko uspešni da nijednom od 14 pacijenata koji su završili ispitivanje nije bilo potrebno planirano naknadno lečenje hemo-zračenjem ili hirurškom intervencijom, niti je bilo koji imao značajne komplikacije od leka. Četiri druga pacijenta u ispitivanju su još uvek na lečenju, ali za sada pokazuju iste obećavajuće rezultate.

Saša Rot, prvi pacijent koji je ušao u eksperimentalnu studiju krajem 2019. godine, zna iz prve ruke koliko su rezultati veliki, ali je rekla da od kada je vest objavljena u nedelju, ona i njena porodica počinju da shvataju širi uticaj.

„Moj rođak iz Brisela je rekao da je to u tamošnjim novinama“, rekao je Rot u utorak. „Dopire do svih.“

Rezultati ukazuju na obećavajuću opciju za lečenje karcinoma rektuma, koji često može ostaviti pacijente sa efektima koji menjaju život.

Iako je rak rektuma veoma preživljiv kada se leči u ranim fazama, najefikasniji tradicionalni tretmani zračenja, hemoterapije i hirurgije takođe mogu ostaviti pacijente trajnu disfunkciju creva i bešike, seksualnu disfunkciju i neplodnost. Kod mlađih žena, tretman može izazvati ožiljke na materici, što ih čini nesposobnim da nose trudnoću; drugi pacijenti sa nisko lociranim rektalnim tumorima moraju trajno da koriste kesu za kolostomu nakon operacije.

Studija ima upozorenja: veličina uzorka pacijenata, iako različita po godinama, rasi i etničkoj pripadnosti, bila je mala. Čak i najraniji pacijenti u ispitivanju još uvek imaju još nekoliko godina posmatranja kako bi se uverili da se tumori nisu ponovo pojavili ili metastazirali negde drugde u telu. Rezultati se takođe odnose samo na one koji nose specifičnu abnormalnost svog raka rektuma poznatu kao nedostatak popravke neusklađenosti, što ometa funkciju tela da normalizuje ili „popravi“ abnormalnosti kada se ćelije dele i umesto toga rezultira mutacijama. Nedostatak se javlja kod otprilike 5 do 10 procenata svih pacijenata sa rakom rektuma i ima tendenciju da se odupre hemoterapiji.

„Definitivno vidimo priliv ljudi koji zovu i govore: ’Da li je ovo lek za mene?‘“, rekao je Čerček. „To je veoma emotivna reakcija: ’O moj Bože, imali su rak, a sada ih pogledajte.“

Dejvid Rajan, direktor kliničke onkologije u Opštoj bolnici u Masačusetsu, rekao je da rezultati revolucionarni za pacijente sa rakom koji nastaje usled izmena u DNK koje onemogućuju ispravljanje grešaka prilikom njegovog umnožavanja (nedostatak popravke neusklađenosti). Studiju je sponzorisala biotehnološka kompanija Tesaro — koju je kupio GlakoSmithKline kada je najraniji pacijent započeo lečenje 2019.

„Ovo je veoma velika stvar“, rekao je Rajan, koji nije učestvovao u studiji. „Biće zaista teško ne razmišljati o ovome sledećem pacijentu koji uđe kroz vrata: „Da li da uradim hemoterapiju i zračenje ili da uradim ovu imunoterapiju?“

Rajan je rekao da učesnike ispitivanja ima i da će ih i dalje pažljivo pratiti tim specijalista koji će moći da nadgledaju eventualne recidive ili širenje tumora i brzo intervenišu sa lečenjem ako je potrebno. Rekao je da bi nužda mogla biti izazov za pacijente koji ne žive blizu mesta gde mogu lako i redovno da pristupe nezi specijalista.

„Zabrinuti smo od pojave recidiva, oni moraju da se pokupe što je pre moguće kako bismo ljudima pružili najbolju šansu“, rekao je on.

Međutim, Rajan i Čerček su odvojeno rekli da rezultati ispitivanja izazivaju privid da bi svako ko ima nedostatak popravke neusklađenosti kod drugih tipova tumora, poput onih pankreasa, želuca ili bešike, mogao da se efikasno leči istim lekom iz Čerčekove studije.

Za Rajana, studija takođe naglašava važnost toga da pacijenti sa rakom znaju svoj status popravke neusklađenosti.

„Uvek smo znali za to, ali nismo znali da su to tipovi tumora koji reaguju kao gangbusteri na imunoterapiju i tumori se tope kao puter uz lečenje“, rekao je on.

Čerček je predstavio rad u nedelju na godišnjem sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju u Čikagu. Nije ni završila svoje 10-minutno izlaganje kada je prostorija prolomila aplauz. Glasno disanje i suze prostrujale su kroz publiku dok su se smela, bela, podvučena slova pojavila na plavom ekranu sa vrhunskim nalazom njene studije: „100% klinički POTPUNI odgovor kod prvih 14 uzastopnih pacijenata“.

„Laički rečeno, to je bilo kao da nastavite da igrate nakon postignutog pogotka.“

Rot, koji sada ima 41 godinu, oseća se podjednako trijumfalno. Svoj put ka učešću u studiji opisala je kao „bizaran“.

„Sve zvezde su se poređale na savršen način što mi je omogućilo da u ovome učestvujem“, rekla je ona. „Da sam uradio jednu infuziju hemoterapije, to bi me diskvalifikovalo.“

Roth, koja ima prodavnicu namještaja, dijagnosticirana je u septembru 2019. kada je imala 38 godina. Doživela je rektalno krvarenje i to je pripisala antiinflamatornim lekovima koje je uzimala kao rezultat njenog aktivnog načina života koji je uključivao povremene nesreće na biciklu i fudbalskih nezgode.“

„Mislila sam da će mi reći da imam alergiju na gluten“, rekao je Rot. „Definitivno nisam očekivao dijagnozu raka.“

Razgovarala je sa prijateljicom kojoj je godinu i po ranije dijagnostikovan kolorektalni karcinom, koji joj je savetovao: Memorijal Sloane Ketering ili nista. Tri dana pre nego što je trebalo da počne sa hemoterapijom u oblasti Vašingtona, sastala se sa lekarom u MSK-u koji je, kako se priseća, „bacio rukavicu“ u prostoriji za pregled.

„Rekao je, ‘Prvo, niste kandidat za operaciju zbog toga gde se rak nalazi’,” i takođe joj je rekao da hemoterapija — obično standardna nega — ne bi bila efikasna opcija s obzirom na to da ima abnormalnost raka koja ima tendenciju da se odupre tom tretmanu.

Doktor je bio skoro siguran da je ona „Linčev“ pacijent ili neko sa naslednim sindromom raka koji je povezan sa abnormalnostima. Rotov doktor ju je upoznao sa Čerčekom i ubrzo je postala prvi pacijent u studiji.

Roth bi morala da sačeka još dva meseca na odobrenje FDA pre nego što je mogla da započne eksperimentalni tretman.

„U mislima, svaki dan koji prolazi, širom sam otvorenih očiju i luda“, rekla je o strahu da bi njen rak mogao da se pogorša sa Faze 3 na Fazu 4 tokom čekanja. „Ali bio sam uveren da rak ne raste za jedan dan.

Roth je pomno praćena kako bi se osiguralo da je bezbedno čekati na lečenje i zadržati je na studiji. Počela je eksperimentalnu terapiju u decembru 2019. Nakon prve infuzije, otišla je na Floridu na odmor i rekla da nije osetila nikakve neželjene efekte. Čak je nastavila da trči.

Na polovini studije, Rotov tumor se vidno smanjivao. Nakon šest meseci, kada je Rot prešao na hemoterapiju, Čerček ju je u petak uveče pozvao da otkaže preseljenje u Njujork. Istraživači su nameravali da prilagode studiju; hemoterapije – zajedno sa zračenjem ili operacijom – više ne bi bile potrebne, barem za sada.

Rotova porodica se šali da je ona „jednorog“, živi primer medicinskog čuda. Ono što Roth oseća je zahvalnost — za doktore i medicinske sestre, i one koji su je ohrabrili da se založi za sebe i zatraži drugo mišljenje.

Takođe je zahvalna na naučnom napretku, s obzirom na rasprostranjenost raka u njenoj porodici. Rotov otac je umro od raka mozga 1999. godine, a njena majka je trenutno u „poslednjim danima svog života“ u borbi protiv raka. Zahvaljujući inovacijama u ovoj oblasti, ona se oseća optimistično u pogledu sopstvene budućnosti.

„Osećam univerzalno osećanje zahvalnosti – ali i nadu za druge“, rekla je ona. „Nada za sve vrste raka.“