NATO i G7 ostaju čvrsto ujedinjeni u podršci Ukrajini

NATO i G7 ostaju čvrsto ujedinjeni u podršci Ukrajini

Sjedinjene Države su uverene u jedinstvo i spremnost NATO-a i G7 da se odlučno odupru ruskoj agresiji i podrže Ukrajinu.

„Pojam da na neki način, znate, postoje znaci pukotina, podela ili nejedinstva, mislim da je u suprotnosti sa onim što zapravo vidimo“, rekao je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan novinarima na skupu novinara 8. juna, odgovarajući pitanje koliko je Sjedinjenim Državama teško da održe NATO jedinstvo.

Prema njegovim rečima, štampa iz nekog razloga teži da pretpostavi neminovno opadanje zapadnog jedinstva, ali „sve činjenice govore suprotno“. S tim u vezi, podsetio je da ne samo SAD već i evropske zemlje iz dana u dan daju nove najave bezbednosne pomoći, Evropska unija je nedavno najavila dalekosežni novi paket sankcija, uključujući i energetske.

„I mislim da će i G7 i NATO [samiti] biti veoma impresivni znaci snage i odlučnosti“, naglasio je Salivan.

Savetnik za nacionalnu bezbednost je takođe primetio da su Sjedinjene Države izdvojile 40 milijardi dolara za ovaj napor.

„To nije za nedelju, mesec ili tri meseca; to je obaveza koju ćemo izdržati još mnogo meseci i dovesti nas u poziciju da nastavimo da snažno podržavamo Ukrajince“, rezimirao je on.

Lideri G7 će se sastati u Nemačkoj od 26. do 28. juna. Samit NATO-a održaće se u Madridu, glavnom gradu Španije, od 28. do 30. juna.