Šef Olimpijskih igara o zabrani ruskih takmičara na Vimbldonu

Šef Olimpijskih igara o zabrani ruskih takmičara na Vimbldonu

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah citirao je slučaj Vimbldona zabrane igranja ruskih i beloruskih igrača, upozoravajući na političko mešanje u sport, ali je ponovo pokušao da opravda mere koje je njegova organizacija preporučila protiv ove dve zemlje.

Govoreći na Generalnoj skupštini Asocijacije međunarodnih letnjih olimpijskih federacija (ASOIF) u Lozani u sredu, Bah je upozorio da vlade ne smeju da ostvaruju političke interese kroz sport.

Šef MOK-a je naveo primer tenisa, gde su ruski i beloruski igrači mogli slobodno da se takmiče na nedavnom Otvorenom prvenstvu Francuske, ali to neće moći na sledećem grend slemu na Vimbldonu nakon što su ih organizatori proglasili personama non grata i argumentovali taj korak. bio usklađen sa politikom britanske vlade.

Muške ATP i muške VTA turneje kritikovale su zabranu i kao odgovor uklonile bodove sa ovogodišnjeg Vimbldona.

„U Parizu ruski igrači mogu da igraju kao neutralni sportisti; u Londonu, na Vimbldonu, vlada kaže „nema šanse“. A ako ovo dozvolimo, ako se predamo ovome, onda smo izgubljeni“, rekao je Bah publici u Švajcarskoj.

„Kako onda garantovati u svom sportu fer međunarodno takmičenje ako vlade odlučuju u skladu sa svojim političkim interesima, ko može da učestvuje na takmičenju, a ko ne?

„Onda, ako otvorite ovu kapiju, danas su to Rusija i Belorusija, sutra je vaša zemlja, jer bilo koja država ima politički interes i nema zemlje na svetu koju voli svaka druga vlast…

„Ako ovo prepustimo vladama, postajemo političko oruđe i ne možemo više garantovati fer konkurenciju.

Bah je upozorio da vlade moraju da poštuju MOK i da se ne mešaju u sport, posebno zato što je tvrdio da svet ulazi u novu fazu više podela.

„Potrebno nam je poštovanje vlada za našu ulogu“, rekao je Nemac. „Moramo da sagledamo širu sliku. Ono što vidimo sada kada postoji novi svetski poredak je u nastajanju… neće biti isti kao što je bio pre. Na horizontu možete videti kuda ide trend, ka svetskom poretku koji ima više podela.

„Neki u ekonomskom svetu govore o razdvajanju političkog i ekonomskog sistema, a to neće biti svetski poredak na koji smo navikli, gde tražite zajedničke uzroke.

„Ovo će biti svet u kome će politički svet više tražiti da napravi razliku i da stvara podele, umesto da se prirodno slaže oko zajedničkih razloga.

„Naš cilj je da učinimo sve da sport zadržimo van ovog političkog trenda, da naša misija ne bude politička, već humanitarna misija. To možemo postići samo ako političke vlasti to poštuju.”

Bahovi komentari dolaze uprkos tome što je MOK krajem februara preporučio da ruski i beloruski sportisti ne budu pozivani na međunarodna takmičenja gde god je to moguće zbog sukoba u Ukrajini – stav koji su od tada usvojile federacije u širokom spektru sportova.

Bah je u sredu ponovo tvrdio da je pristup MOK-a imao za cilj da kazni rusko rukovodstvo zbog navodnog kršenja olimpijskog primirja, dok istovremeno štiti ruske i beloruske sportiste od neprijateljstva sa kojim bi se navodno suočili na međunarodnim događajima.

„Svako ko podržava rat može i treba da bude sankcionisan, ali svako ko ne podržava rat, njegova prava se moraju poštovati, po našim pravilima i pravilima međunarodnog prava, nema sankcija i ne treba da bude sankcija. za držanje pasoša“, rekao je Bah.

„U velikom broju zemalja ste imali i imate tako visoka osećanja prema ruskom i beloruskom narodu da više niste mogli da garantujete njihovu bezbednost na međunarodnim takmičenjima, oni su veoma izloženi agresivnim postupcima.

Nakon preporuke MOK-a, ruski i beloruski sportisti isključeni su iz niza velikih međunarodnih događaja, uključujući Zimske paraolimpijske igre 2022. u Pekingu u martu.

Na drugom mestu, ruska muška fudbalska reprezentacija lišena je šanse da se kvalifikuje za Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru, dok su njihove ženske kolege udaljene sa Evropskog prvenstva ovog leta u Engleskoj.

Ruski zvaničnici su naveliko osudili zabrane izrečene nacionalnim timovima i sportistima kao diskriminatorne, uz brojne žalbe na Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Švajcarskoj.