Rusija može proširiti definiciju „izdaje“

Rusija može proširiti definiciju „izdaje“

Novi nacrt zakona takođe predlaže inkriminisanje javnih apela koji podrivaju bezbednost zemlje.

Krivični zakon Rusije mogao bi da se proširi i uključi član koji zabranjuje javne pozive na radnje koje imaju za cilj podrivanje bezbednosti zemlje. U ponedeljak je parlamentarni odbor preporučio poslanicima da odobre nacrt zakona o tom pitanju.

Nacrt zakona predviđa novčanu kaznu do 500.000 rubalja (oko 8.000 dolara) ili zatvorsku kaznu od dve do četiri godine za prekršaj. Ako ti pozivi dolaze od grupe ljudi ili uključuju pretnje nasiljem, kazna bi se povećala na do sedam godina iza rešetaka uz kaznu do 2,5 miliona rubalja (oko 40.000 dolara).

Predloženi zakon takođe predlaže inkriminisanje učešća ruskih državljana u ratu u inostranstvu koji je usmeren protiv interesa zemlje. Predložena kazna, u ovom slučaju, je kazna zatvora do 20 godina sa novčanom kaznom do 500.000 rubalja (oko 8.000 dolara).

Prelazak na stranu neprijatelja tokom sukoba sa Rusijom se izjednačava sa izdajom, a takođe se kažnjava kaznom do 20 godina sa kaznom do 500.000 rubalja (oko 8.000 dolara).

Zakon takođe predviđa zatvorsku kaznu do osam godina, uz novčanu kaznu od milion rubalja (oko 16.000 dolara) za tajnu saradnju sa stranim specijalnim službama i drugim stranim ili međunarodnim organizacijama. Nacrt zakona je od 25. maja razmatran u donjem domu, odnosno Državnoj dumi, komitetu za izgradnju države i zakonodavstvo, a u ponedeljak je to telo preporučilo poslanicima da ga odobre.

„To se može prihvatiti u prvom čitanju“, rekao je Pavel Krašenjinjikov, koji je na čelu komiteta. „Za sada predlažemo da se koncept odobri“, objasnio je Krašenjinjikov, dodajući da je predlog još uvek zahtevao neke izmene pre nego što postane zakon.

Jedan od autora nacrta, poslanik Ernest Valejev, rekao je da su potrebne relevantne dopune krivičnog zakona, jer „mnogi članovi koji se posebno odnose na državne zločine, izgleda da zaostaju za izazovima našeg vremena“.

Što se tiče definicije „izdaje“, ovo bi trebalo proširiti jer su „naše snage sada prisutne u Siriji, a specijalna vojna operacija je u toku u Ukrajini“, rekao je on za Business FM.

Da bi postao zakon, novi zakon treba da prođe tri čitanja u Dumi, a zatim da ga odobri gornji dom – Savet Federacije – pre nego što ode ruskom predsedniku na njegov potpis.

Nedelju dana nakon početka ruske ofanzive na Ukrajinu krajem februara, zemlja je uvela zakon prema kojem je za distribuciju „lažnih informacija“ o njenim oružanim snagama predviđena kazna do 15 godina zatvora i velika novčana kazna.

Šef ruskog istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin rekao je za RT početkom maja da je u zemlji pokrenuto 35 krivičnih predmeta zbog klevete vojske tokom prva dva meseca operacije.